fbpx

Az amalgámtömés krónikus betegségeket okozhat?

Fogászati kontrollvizsgálat.

Ma már egyre többen cseréltetik ki az amalgám fogtöméseiket, félve attól, hogy a benne lévő higany kárt okoz a szervezetben. Egyes hozzáértők véleménye szerint az amalgámtömés nem okoz mérgezést, azonban allergizálhat. Milyen allergiás tünetek jelentkezhetnek? A szájban égő érzés vagy fekélyek alakulhatnak ki, de gyulladás, fogínyvérzés is létrejöhet és fémes ízt is érezhetünk a szájban. Az arcon és a fejen bőrkiütések is megjelenhetnek.

Az emberek egy része az amalgámtömésben lévő higany és az általa okozott megbetegedések miatt tart ettől a fajta töméstől. Egyesek úgy vélik, hogy a higany folyamatosan oldódhat a tömésből, ami higanymérgezést okozhat. Hozzáértők szerint azonban a higany kioldódásától semmiképpen sem kell tartani, hiszen ez csak a tömés elkészítését követő percekben oldódhat, aztán már nem.

Kutatások is születtek a témával kapcsolatban. Megállapítást nyert, hogy az amalgámtömés akár veszélyes is lehet, de sokan tagadják ezeket a feltételezéseket és úgy vélik, hogy semmi sem támasztja alá az amalgámtömés veszélyeit.

Akik veszélyesnek nyilvánítják ezeket a töméseket, azt állítják, hogy az amalgámtömés krónikus megbetegedéseket generálhat az emberi szervezetben. Ilyenek például az autoimmun betegségek, mint például az arthritis, az ízületi és izomfájdalom, a krónikus fáradtság szindróma, a fibromyalgia, a lupus, a Crohn-betegség, az endometriózis vagy a cukorbetegség.

Olyan idegrendszeri betegségeket generálhat az amalgámtömés, mint például memóriazavar, epilepszia, autizmus, fejfájás, migrén. Az amalgámtömések a hangulati zavarokért – szorongás, depresszió, álmatlanság, skizofrénia, harag, zavartság – is felelőssé tehetők.

A tömésekben található higany immunrendszeri problémákat is generálhat, úgy mint asztma, ekcéma, pikkelysömör, fertőzésekre való hajlam. Az amalgámtömésekkel együtt járhat a magas vérnyomás, az érelmeszesedés vagy a rendellenesen gyors szívverés.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Okozhat gyomor- és emésztési problémákat is. Ilyen lehet az úgynevezett lyukasbél-szindróma és a felszívódási zavar. Hormonális egyensúlyhiány is kialakulhat, de hajhullás, prosztatabetegségek és vizelési problémák is kapcsolódhatnak a higanyhoz.

A higanyhoz kötik egyesek a csökkent spermiumszámot, a spontán vetélést, a születési rendellenességeket és a tanulási zavarokat. A higany orális megbetegedések okozója is lehet. Generálhat fogágybetegséget, kellemetlen szájszagot és orális ketózist.

Az amalgámtömés eredményezhet halláscsökkenést, fülzúgást, látási problémákat, mint például szemgyulladást, rövidlátást, makula degenerációt, szürkehályogot vagy színvakságot.

Amennyiben azt feltételezi, hogy allergiás az amalgámtömésre, úgy feltétlenül konzultáljon fogorvosával, aki allergiavizsgálatot rendelhet el. Amennyiben bebizonyosodik, hogy krónikus betegségét ez a fajta tömés okozza, úgy kérje a régi fogtömések eltávolítását és helyette igényeljen olyan tömést, amely már nem tartalmaz higanyt.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük