Kibontott kapszula, benne antibiotikummal.

Ma már egyre többen tisztában vannak vele, hogy antibiotikumot nem szabad felelőtlenül használni, hiszen egyre több antibiotikum-rezisztens baktérium fejlődik ki, ami azt jelenti, hogy sok esetben olyan baktériumok szaporodhatnak el, amelyek ellen nincs megfelelő védekezés, vagyis nincs megfelelő gyógyszer. Mindemellett az antibiotikumok jelentősen képesek az immunrendszer működését visszavetni, illetve azt legyengíteni. Persze sok esetben szükség van antibiotikumra, de ezt semmiképpen nem nekünk, hanem a háziorvosunknak vagy a szakorvosunknak a tiszte eldönteni.

Hiszen ha minden apróságra antibiotikumot vennénk be, akkor ezzel legyengítenénk az immunrendszerünket, amely nem lenne elég hatékony a fertőzések leküzdésében. Az antibiotikumok ugyanis megzavarják a bélrendszer megfelelő működését, vagyis a bél mikrobái nem tudják megfelelően elvégezni a munkájukat. Így a betolakodó kártékony vírusok és baktériumok a bélcsatornát elhagyva az egész testet hajlamossá teszik a különféle fertőzésekre és betegségekre. Márpedig a bélrendszer mikroorganizmusai nemcsak az egészséges emésztésben, hanem az általános egészség megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Az antibiotikumok használata az egész világon elterjedt. Ha valakinek az antibiotikumok miatt gyengült le az immunrendszere, mindenképpen tegyen lépéseket annak érdekében, hogy mihamarabb felerősítse azt. Pontosabban a bélflóra helyreállítását szükséges elsősorban szem előtt tartani, mivel a bélflórának nagy szerepe van az immuntevékenység megfelelő intenzitásában, méregtelenít és csökkenteni tudja a gyulladást keltő anyagok termelődését.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ahhoz, hogy a bélrendszerünk újra a régi legyen, bizonyos baktériumfajtákat újra kell telepítenünk. Ebben segítségünkre lehetnek az élőflórás joghurtok, de sok esetben hathatós segítséget csak a probiotikus készítmények nyújthatnak, melyek az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen baktériumokat és mikroorganizmusokat tartalmaznak. Ha probiotikumot fogyasztunk, hamarosan helyreáll a bélflóra egészsége, és ezzel párhuzamosan az általános egészségi állapotunk is javuló tendenciát fog mutatni.

Immunrendszerünket pedig egészséges táplálkozással, C- és D-vitaminban gazdag táplálékok fogyasztásával és rendszeres – a friss levegőn is végzett – mozgással erősíthetjük meg.

Egyre több bizonyíték van tehát arra, hogy csak akkor szabad antibiotikumokat használni, ha feltétlenül szükséges. Az antibiotikum túlzásba vitt használata rezisztens baktériumok elszaporodásához vezethet, majd az immunrendszer károsodása miatt ez jelentősen megnöveli a fertőzések kialakulásának a kockázatát.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*