fbpx

Az ekcéma okozói – vegyi anyag, izzadás, mosószerek, stressz

Szőke fiatal nő fehér pólóban fogja a behajlított jobb karját, háttérben fehér téglafal.

Az ekcéma kialakulását sok minden előidézheti. A vegyi anyagok is ebbe a csoportba tartoznak. Ha valaki tudja, hogy az egyes vegyi anyagok irritációt okozhatnak, akkor mindenképpen viseljen gumikesztyűt takarításkor vagy mosogatáskor.
Az ekcéma fellángolását előidézheti a forró víz is. Aki ebben a betegségben szenved, jól teszi, ha csak langyos vízben fürdik vagy zuhanyozik, mert a forró víz csak rontja a tüneteket.

A nyár és a napfény nem mindenki számára jelent örömet és boldogságot, hiszen az izzadás az ekcéma tüneteinek erősödését is előidézheti. A legjobb, amit tehetünk, hogy nyáron nem közvetlenül a napon, hanem az árnyékban tartózkodunk. Mindenesetre használjunk fényvédőt is, habár ez mindenkinek, nemcsak az ekcémával küzdő embereknek javasolt.

Az sem mindegy, hogy milyen anyagból készült ruhát visel egy ekcémás ember. A szintetikus anyagú ruházatot jobb lesz, ha elfelejtjük, és csakis a pamutruhákat részesítjük előnyben.

A mosószerek, a samponok és a szappanok is okozhatnak bőrirritációkat. Az érzékeny bőrű emberek mindenképpen az illatanyagmentes termékek mellett döntsenek. Az öblítők helyett használjon természetes öblítőket, mint az illóolaj vagy az almaecet, habár egyes emberek ezekre a termékekre is allergiásak lehetnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A stressz is előidézheti az ekcéma tüneteinek fellángolását. A stresszt nem mindig tudjuk elkerülni, azonban sok olyan stresszkezelési technika létezik, amely segíthet a stressz és a szorongás enyhítésében és az ekcéma tüneteinek megelőzésében, kordában tartásában.

Nagyon sok esetben valamilyen allergia váltja ki az ekcémás tüneteket. Ilyen lehet a pollen, az állatszőr vagy éppen a penész. A rendszeres szellőztetés és az alapos takarítás sokat enyhíthet az ekcémás tüneteken.

Télen, amikor nagyon szárazzá is válhat a lakás levegője, ez szintén nem kedvez az ekcémás embereknek. A párásító használata azonban nagyon jó szolgálatot tehet ebben az esetben.

A túlzott izzadás is veszélyes lehet azokra, akik ekcémában szenvednek. Ha edzés alatt izzad meg valaki, akkor mindig zuhanyozzon le mozgást követően, ami egyébként mindenkinek fontos lenne, mert így egészséges.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük