fbpx

Az élelmi rostok védik a szív egészségét

Faasztalon szív alakú és kerek tálakban különféle zöldségek, gyümölcsök, magvak, hüvelyesek, lazac.

Nemhiába hangoztatják, hogy fogyasszunk élelmi rostokat, ezek ugyanis nemcsak a bélrendszer, az emésztőrendszer egészségét védik, hanem aktívan hozzájárulnak a szív egészségének védelméhez is.

A szívünk egészségét óvhatjuk azzal, ha mindennap fogyasztunk rostban gazdag táplálékokat, de a magas vércukorszint is csökkenthető a rendszeres rostfogyasztással, illetve a rostoknak nagy szerepük van a vércukorszint szabályozásában is.

Bizonyára mindenki hallott már arról, hogy a rostoknak két nagy csoportja létezik: ezek az oldható és az oldhatatlan rostok. Mindkettőre nagy szüksége van a szervezetünknek, merthogy ez a kétféle rost többféle módon is védheti az egészségünket.

Az oldható rostok legfőképpen a gyomor és a bélrendszer egészségét hivatottak javítani. Ezeket célszerű vízzel elkeverve vagy vízzel együtt fogyasztani, mert ily módon okoznak telítettségérzetet, azaz egyrészt nem eszünk sokat a főétkezések alkalmával, másrészt ily módon aktívan járulnak hozzá a fogyásunkhoz. Ha magas az LDL-koleszterin-szintünk és szeretnénk azt természetes módon csökkenteni, akkor nincs is más dolgunk, mint oldható rostokat fogyasztani, hiszen ezzel megakadályozzuk, hogy túl sok koleszterin szívódjon fel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A rostoknak tehát van egy másik csoportja, amelyeket oldhatatlan rostoknak neveznek. Ezek a rostok is könnyen eltelítenek, de főleg az a szerepük, hogy megakadályozzák a székrekedés kialakulását. Oldhatatlan rostokban gazdagok a zöldségek, a gyümölcsök, a magvak, a teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek.

Ha sok rostot szeretnénk fogyasztani, akkor mindenképpen a fent említett táplálékokat együk rendszeresen. A feldolgozott élelmiszerek, a konzerv gyümölcsök és zöldségek, a fehér lisztből készült kenyér, a péksütemények és a tészták nem vagy csak minimális mennyiségben tartalmaznak rostot.

Az élelmi rostokra pedig nagyon nagy szükségünk van, hiszen a segítségünkre lehetnek a székrekedés megakadályozásában, rendszeres fogyasztásukkal megőrizhetjük az egészséges testsúlyunkat, illetve hatásukra csökkenhet néhány krónikus betegség – mint például szívbetegségek és rákos megbetegedések – kialakulásának a kockázata. A rostokról azt kell még tudni, hogy nem emészti meg azokat a szervezet, hanem a gyomorból a vékonybélbe és a vastagbélbe kerülnek.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.