Enyhén elhízott nő a TV előtt nassol egészségtelen ennivalókat.

Az elhízás ma már egy nagyon komoly probléma szerte a világon. Nem is csoda, ha ennyi elhízott ember rohangál az utcákon, hiszen a boltok polcai tele vannak feldolgozott élelmiszerekkel és az inaktív életmód is nagyon jellemző a mai kor emberére. Természetesen tisztelet a kivételnek.

Az elhízás nemcsak a testi egészséget veszélyezteti, hanem az agy működésére és annak egészségére is negatív hatást gyakorol. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy azoknak az embereknek, akiknek magasabb a BMI-indexük, illetve nagyobb a hasi körtérfogatuk, ezzel együtt a hasi zsír is nagyobb arányú, az agy szürkeállománya sokkal kisebb méreteket ölt, mint a normál testsúlyú egyéneknél.

Amennyiben a szürkeállomány csökkent méretet mutat, úgy ez az agy zsugorodásához vezethet, ami különböző kognitív problémák kiváltója lehet, de még a demencia okozója is lehet.

A felesleges testzsírtartalom számos egészségügyi probléma okozója lehet, beleértve a cukorbetegséget, a rákos megbetegedést, az ízületi gyulladást, de a túlzott mértékű hasi zsír a szív- és érrendszeri megbetegedések fokozott kockázatával is összefüggésbe hozható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az elhízott emberek nehezen tudnak ellenállni a cukros, édes ételeknek – megint csak tisztelet a kivételnek, hiszen az elhízást valamilyen betegség is okozhatja –, ami egy ördögi kört alakít ki. A cukros ételek elhízáshoz vezethetnek, míg az elhízott emberek jobban kívánják a cukros ételeket, mint azok a személyek, akik normál testsúllyal rendelkeznek. Ezt a kört kell valahogy megszakítani, hiszen az elhízás összefüggésbe hozható az agyi betegségek kialakulásával és az agy zsugorodásával.

Az elhízott emberek szervezetében gyakran kimutatható a gyulladás. A cukros ételek szintén gyulladást generálnak, ez pedig komoly, krónikus betegségek okozója lehet. Többek között a rákos megbetegedések is ennek a számlájára írhatók.

Egészségünk megőrzése érdekében érdemes életmódot váltani, amelybe a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás és az aktív életmód is beletartozik.

A krónikus stresszes állapotot is meg kell szüntetni, mivel a stressz is okozhat gyulladást a szervezetben, illetve egyre nagyobb a stresszevők tábora, akik a bennük felgyülemlő feszültséget evéssel próbálják levezetni.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*