fbpx

Az ellenállásedzés 4 előnye idősebbeknek

Idősebb emberek a szabadban tornáznak, kezükkel ellenállásedzést végeznek.

Bizonyára hallotta már ezt a kifejezést, hogy ellenállás. Nos, van olyan is, hogy ellenállásedzés. Mit is takar ez a kifejezés és milyen előnyei vannak? A cikkben mutatunk 4 olyan okot, amiért érdemes ezt az edzésformát választani még idősebb korban is.

Az ellenállásedzés minden olyan fizikai edzést magába foglal, ami izometrikus és izotóniás gyakorlatokat jelent. Ezeknek az edzéseknek nem más a célja, mint az izmok erősítése és fejlesztése. A sportolók is gyakran alkalmazzák ezt az edzésformát, hogy erősebbé és gyorsabbá váljanak. Ez azonban nem csak ezt a célt szolgálja, ennél sokkal hasznosabb az emberi test számára.

A kor előrehaladtával egyre kevesebb izomzattal kell számolnunk, ha nem teszünk ez ellen semmit. Azonban az ellenállásedzés nagyszerűen fejleszti az izomzatot, ami azért is nagyon hasznos, mivel ennek is köszönhetően csökken az időskori sérülés veszélye, és krónikus betegségek kialakulásának az esélye. A korral járó izomtömeg-csökkenést meg lehet akadályozni, mégpedig azzal, ha rendszeresen ellenállásedzést végzünk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ez a fajta mozgás védi az ízületek erejét és stabilitását, mindemellett a csontokat is erősíti és az izomzatot is fejleszti. Ezért kellene már időben elkezdeni ezt az edzésformát, hogy idősebb korban, ha el is esünk, akkor se legyen csonttörés vagy más komoly sérülés.

Ahogy idősödünk, úgy csökken a csont tömege és sűrűsége. A csonttörés nemcsak azért veszélyes, mert hetekig, hónapokig tarthat a gyógyulás, hanem azért is, mert súlyos szövődményei is lehetnek. Azonban az ellenállásedzéssel még akár növelhetjük is a csontsűrűséget, amivel csökken a csontritkulás kialakulásának kockázata. Természetesen fontos, hogy helyes táplálkozással is elősegítsük a csontjaink egészségét. Ebben a célunkban leginkább két vitamin és két ásványi anyag segíthet, melyek hatékonyan támogathatják a csontok építését, ezek a kalcium, a magnézium, illetve a K2- és a D3-vitamin.

Minél több izomzattal rendelkezünk, annál több kalóriát égetünk el éjszaka miközben alszunk. Az ellenállásedzés tehát kvázi egy gyorsabb anyagcserét eredményez, amely megakadályozhatja, hogy súlytöbblet alakuljon ki.

 

  1. Varga Józsefné

    Segítséget kérnék. Nem tudom mi az ellenállásedzés.
    Köszönöm a válaszukat:
    Vargáné

    1. Amikor külső ellenállás segítségével terheljük, és így növeljük az izmokat, pl. súlyzós edzés, de ide tartozik a saját testsúlyos edzés is, mint a fekvőtámasz, guggolás stb.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük