fbpx

Az emlőaszimmetria a mellrákhoz kapcsolódik?

Félmeztelen hölgy átkarolja kebleit.

A mellaszimmetria azt jelenti, hogy az egyik mell más méretű vagy alakú, mint a másik kebel. A legtöbb nőnek a mellei eltérnek egymástól, akár méretben, akár alakban, de a két mell más-más pozícióban is elhelyezkedhet a mellkason. Ez azonban még önmagában nem ad okot aggodalomra.

Azonban ha a két mell felszínén vannak eltérések – és ezek eddig nem voltak jellemzőek –, azaz a két mell felszíne szignifikánsan egyenetlen, ez már utalhat mellrákra. Ezért fontos a rendszeresen mammográfiás szűrővizsgálaton megjelenni, mivel a vizsgálattal könnyedén kiderülhet, hogy mi okozza az emlőszövetek rendellenességeit, elváltozásait.

A legtöbb esetben tehát a mellaszimmetria teljesen normális. Valójában az egész testünk két oldala kicsit eltér egymástól és az aszimmetria leginkább a melleken vehető észre. Ha azonban ez nem volt eddig így és valaki észreveszi az egyik mell dimenziójának vagy alakjának a megváltozását, akkor azt feltétlenül meg kell egy hozzáértő személynek mutatni.

A nem egyforma keblek tehát önmagukban senkiben sem kell, hogy riadalmat keltsenek. Mindazonáltal alapvető fontosságú, hogy a hölgyek eljárjanak szűrővizsgálatokra, hogy a mell rendellenességei minél korai szakaszban felismerhetővé váljanak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az emlőben történő, vagy az emlővel kapcsolatos minden szokatlan elváltozást az orvosnak kell leellenőriznie. Mikor forduljon orvoshoz? Ha az egyik emlő nagysága több mint 20 százalékkal megváltozott a másikhoz képet és ez a múltban nem volt jellemző. Ha csomót tapint a mellében, vagy annak környékén. A mell mérete és alakja megváltozott a korábbi állapothoz képest. Ha a mellbimbó befelé fordul, vagy ha váladékozni kezd. Ha az emlő bőre piros, viszket, hámlik és mell bőre is más változásokat mutat, mondjuk, egyenetlenné válik.

A mammográfiával kimutatható, hogy a két emlő eltérő sűrűségű. Ezt emlőaszimmetriának nevezzük. Önmagában ez nem jelent semmilyen rendelleneset. Azonban ez az aszimmetria fejlődő is lehet, amelyet a mammográfiás készülék is észrevesz. Azonban még ekkor sem kell megijedni, hiszen a nem egyforma keblek okai lehetnek, ha egyik emlőben fibroadenomák, ciszták jelennek meg. De az is lehet, hogy az egyik mell szövetének állománya sűrűbb, mint a másik.

Más oka is lehet az emlőaszimmetriának. Például terhesség és szoptatás alatt is lehet számottevő különbség a két emlő között. De ok lehet még a menopauza, a menstruációs ciklus, illetve a hormontartalmú gyógyszerek szedése.

Bármilyen elváltozást is tapasztal, ne halogassa a kivizsgálást. Amikor legutóbb jártam emlőszűrésen – amelyen évente, tehát rendszeresen megjelenek – a vizsgáló orvos azt mondta, hogy sajnos a nők nagy része még mindig nem jár rendszeresen szűrővizsgálatokra. Sokan már csak akkor keresnek fel orvost, amikor nagy fájdalmakkal küzdenek. Ezt senkinek nem lenne szabad megvárni. Az emlőrák nagyon jó eséllyel gyógyítható, ha időben diagnosztizálják. Nem érdemes az egészségünket kockáztatni.

1 hozzászólás

  1. Klinyecz Istvánné

    2013-ban műtöttek. 11 nyirokcsomót eltávolítottak. Sugarat kaptam 25-t. A zytazóniumot majd egy ideig valami ……..X végű gyógyszert s visszaálltak a ziazóniumra. Alsótest fájdalommal orvoshoz mentem kaptam egymás után hároféle kenőcsöt s a harmadik valamit segített. Hasi ultrahang vizsgálat is történt háromszor egymás után 7,9, 11 vastagságú nyálkahártyát láttak s végül abrázió történt ez év júniusában. A zytazóniumot abba kellett hagyni egyenlőre. A műtét nem mutatta ki most a rákot. ” Rendszeresen járok ellenőrzésre mostanság is, mint a mellműtét előtt. . Augusztusban lesz egy újabb hasi ultrahang vizsgálat. Remélem minden rendben lesz, de mi lesz ezek után??? Nyolc éve reménykedem. Üdv. Lizbeth

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük