fbpx

Az erjesztett táplálékok előnyei

Erjesztett ételek befőttesüvegekben, savanyított karfiol, cékla, sárgarépa, retek és káposzta.

Az erjesztett táplálékok jól szolgálják az egészségünket. A fermentációs folyamat során hasznos baktériumok képződnek, ezeket nevezzük probiotikumoknak, melyek hozzájárulnak a megfelelő emésztés kialakulásához és a bélflóra egyensúlyának fenntartásához. A cikkben az erjesztett táplálékok előnyeit soroljuk fel.

A probiotikumok és az immunrendszer kapcsolatban állnak egymással, ezért a rendszeres fogyasztásuk erősítheti a szervezet védekezőképességét. Ezek az ételek nagyon hasznosak, hiszen fokozzák az immunitást, csökkentik a gyulladást, elősegítik a tápanyagok jobb felszívódását, de az emésztéssel kapcsolatos problémákat is hatékonyan tudják orvosolni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Nagyon sokféle erjesztett étel létezik, például a savanyú káposzta, a kombucha, a miso, a kimcsi, de a savanyított zöldségek, a kefir és egyes sajtfélék is ebbe a csoportba tartoznak.

Amennyiben rendszeresen fogyasztunk probiotikumokat és prebiotikumokat, úgy akár 70 százalékkal csökkenhet az influenza és a légúti betegségek kialakulásának a kockázata. A probiotikus táplálékok sok olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak ugyanis, melyek kedvezően hatnak az immunitásra.

Az erjesztett táplálékok még a fogyásban is a segítségünkre lehetnek, hiszen hozzájárulnak a derék és a csípő méretének csökkenéséhez, illetve a testzsír százalékos arányát is javíthatják. Ez kedvező hír lehet azok számára, akik célul tűzték ki, hogy fogyni szeretnének.

A lelki egyensúlyunkat is befolyásolják a probiotikumok. Ha valakinek mentális gondjai vannak, akkor gondoljon arra, hogy érdemes volna megtámogatnia a szervezetét egy kis probiotikummal, hiszen számos kutatás igazolja, hogy a bélrendszer és az idegrendszer szoros kapcsolatban állnak egymással. Így az erjesztett táplálékokkal akár még a szorongást és a depressziót is kezelhetjük, illetve megelőzhetjük a kialakulásukat.

Amennyiben a bélflóránk rendben van, akkor az emésztésünkkel sem lesznek gondok, azaz nem lesz hasmenésünk, székrekedésünk, illetve puffadással és fokozott bélgázképződéssel sem kell számolnunk. A savanyított élelmiszerek segítséget nyújthatnak a bélflóra egyensúlyának megteremtésében.

A probiotikumok rendszeres fogyasztása javasolható azoknak is, akik IBS-ben, illetve Crohn-betegségben szenvednek. Számukra fontos, hogy konzultáljanak az orvosukkal, hogyan szerepeljenek az étrendjükben ezek az ételek.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.