fbpx

Az immunrendszerünk jelez, ha baj van

Fiatal allergiás nő a természetben egy gyümölcsfa alatt áll, bal kezével a fában kapaszkodik, jobb kezével papír zsebkendőbe fújja az orrát.

Az immunrendszer gyengülését sok tünet jelezheti. Amennyiben észleljük magunkon ezeket, próbáljunk kiegyensúlyozottan, tápanyagokban gazdagon étkezni, hiszen lehet, hogy a szervezetünkből hiányzik valamilyen vitamin vagy ásványi anyag.

A gyakori fertőzések is jelei lehetnek annak, ha az immunrendszerünkkel gondok vannak. A téli hónapokban akkor is lehetünk náthásak, ha éppen odafigyelünk a kellő mennyiségű vitamin és ásványi anyag bevitelére, de ha más fertőzéseket – például gyakori bőrfertőzést – tapasztalunk, akkor mindenképpen fordítsunk nagyobb gondot a védelmi rendszerünk megerősítésére.

Az immunrendszer gyengülését jelzi az is, ha sokszor van hólyagfertőzésünk, azaz ha gyakran felfázunk. A felfázást az elszaporodó baktériumok okozzák, így különösen fontos, hogy a húgyhólyagfertőzés elkerülése érdekében erősítsük az immunrendszerünket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az allergiás megbetegedés is arra utalhat, hogy az immunrendszerünkkel nincs minden rendben. Más panaszok is megjelenhetnek, például szénanátha, ízületi fájdalom vagy éppen súlyos bőrkiütés, ami semmilyen módon, semmilyen kezelés hatására nem akar elmúlni.

Immunrendszerünkkel akkor is gondok lehetnek, ha az emésztésünk nem megfelelő, azaz gyakran vannak bélrendszeri gondjaink. A puffadás, a hasi fájdalom, a székrekedés, a hasmenés vagy ezek gyakori váltakozása is jelzi, hogy az emésztésünk és így az immunrendszerünk sem működik megfelelően. A tartós emésztési gondok mindenképpen valamilyen immunproblémára utalnak, így egy alapos kivizsgálás szükséges lehet, hogy aztán a terápia is elkezdődhessen.

Az immunrendszer rendellenes működését jelzi az is, ha a kezünkön, a lábunkon vagy a testünk más pontján bőrfertőzések vagy olyan sebek vannak, melyek nem akarnak gyógyulni, vagy hosszú hónapokig tart amíg meggyógyul. Ebben az esetben is egy alapos orvosi kivizsgálás szükséges, mert amíg az immunrendszer nem működik kielégítően, a bőrünk állapota sem fog javulni.

Amennyiben nem tartózkodunk elegendő időt a napon, nem termelődik elegendő D-vitamin a szervezetünkben, így az immunrendszerünk szintén nem lesz kielégítő állapotban. Erre a vitaminra mindenkinek szüksége van, hiszen az immunrendszer fontos szereplője. A napfény ráadásul aktiválja az immunsejteket, melyek hozzájárulnak az immunfunkciók fokozásához.

  1. Németh Éva

    Örűlök, hogy sikerűlt feliratkozni. Várom a jó cikkeket és tanácsokat.
    Nyugdijas egészségügyi dolgozó vagyok. Nagy a családom és biztosan tudok nekik segiteni. Vannak fiatal unokáim is pl 1 éves, 3 éves 7 éves
    köszönettel várom a levelüket: Németh Éva nyugdijas

    1. Kedves Éva, köszönjük, hogy feliratkozott a hírlevelünkre. Naponta két új cikket küldünk Önnek, tele érdekes és hasznos információval. Ha pedig a napi cikkeken kívül további témák is érdeklik, a weboldalunk keresőjébe beírhatja a keresett kifejezést, és meglátja, rengeteg régebbi cikk jelenik meg az adott témában.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.