Egy kosárban megmosott, szép piros almák.

A legújabb kutatások szerint a kvercetin nem csupán csökkenteni képes az ízületi gyulladás tüneteit, de a progresszióját is képes lassítani. A kvercetin flavonoid számos színes gyümölcsben és zöldségben megtalálható, beleértve a hagymát, a bogyós gyümölcsöket, a szőlőt, a citrusféléket és az almát. Ugyancsak jelen van az olívaolajban, a vörösborban és a zöld teában.

A kvercetin egy egészséges antioxidánsnak számít, amely segítséget nyújt a szabad gyökök elleni védelemben. A szabad gyökök kémiailag reaktív anyagok, amelyek nemcsak a DNS-t, hanem a sejtmembránt is károsítják, de a sejthalálhoz is hozzájárulnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kvercetin hatásaival kapcsolatban több kutatás is született. Az egyik vizsgálatban autoimmun betegségben szenvedő nőket vizsgáltak. A vizsgálati alanyokat két csoportra osztották. A vizsgálat előtt és után is vért vettek tőlük. Míg az egyik csoport tagjai placebót kaptak, a másik csoport tagjainak naponta 500 mg kvercetint adtak. Azok a személyek, akik kvercetint kaptak arról számoltak be, hogy reggelente nem voltak olyan merevek az ízületeik. A placebót szedők nem számoltak be számottevő változásokról. A kvercetin csoportban a gyulladásos markerek is javuló tendenciát mutattak.

A kvercetin nem csak az ízületi gyulladásban szenvedőknél hozhat enyhülést. A szív- és érrendszerre is kedvezően hat, hiszen javítja a véráramlást, csökkenti a koleszterinszintet és hatékony a vérnyomás szabályozásában is.

A kvercetin nyugtatólag hat a légzőrendszerre is. Jelentősen képes lecsökkenteni az allergiás tüneteket.

Számos vizsgálat kimutatta a kvercetin hatékonyságát a különböző ráktípusokkal szemben. Antioxidáns hatásai ugyanis olyan hatással bírnak, amelyek megakadályozzák a rákos sejtek növekedését. Egy vizsgálat szerint hatékony lehet mellrákban, tüdőrákban, gyomorrákban és vastagbélrákban szenvedő betegek kiegészítő kezelésében.

A stressz manapság sok ember életét megkeseríti. Amikor stresszes állapotba kerülünk, akkor a szervezetünk egy stresszhormont termel. Ennek a stresszhormonnak a neve kortizol. Ha folyamatosan stresszben élünk, akkor a szervezetünk nem áll le ennek a hormonnak a termelésével, ez viszont károsíthatja a szöveteket és a sejteket. A kvercetin azonban segítséget nyújt a kortizol termelésének elnyomásában és annak szabályozásában.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*