Probiotikumokat tartalmazó természetes anyagok: savanyú képoszta és uborka, joghurt, csalamádé, kombuchatea.

Az emberi emésztőrendszerben élő hasznos baktériumok milliói fontos szerepet töltenek be az egészség megőrzése érdekében. A probiotikumok az emésztőrendszerben élő hasznos baktériumok. A széles körben elterjedt élelmiszerfeldolgozás előtti időben az emberek sokkal több probiotikumot tudtak magukhoz venni, ami az immunrendszerüket is megerősítette és ez segített megőrizni az egészséges bélflórát is. Például ezek az emberek nem fogyasztottak feldolgozott élelmiszereket – hiszen nem is voltak ilyen táplálékok –, és sokkal több erjesztett ételt is vettek magukhoz.

Manapság az emberek sok feldolgozott táplálékkal élnek, emellett sok antibakteriális készítményt és antibiotikumot fogyasztanak, amely az emésztőrendszerben élő baktériumok egyensúlyát felborítja, ami számos egészségügyi problémához vezethet.

Az egészséges populáció fenntartását az egészségtelen zsírok, a cukros ételek, a nátrium túlzott bevitele és a vegyi anyagok is megnehezítik.

Azonban a bélflóra egyensúlyának fenntartása számos egészségügyi előnyt képes nyújtani az emberi szervezet számára. A vastagbélben elhelyezkedő bélflóra nagyon fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében, illetve azok megszüntetésében, hiszen az immunsejtek nagy része a bélrendszerben képződik, ennek köszönhetően az immunrendszer mintegy nyolcvan százaléka a vastagbélhez kapcsolódik. Ezért annak állapotát a bélflóra összetétele közvetlenül befolyásolja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A bélflóra az immunrendszer támogatása mellett közreműködik az anyagcserében és szerepet játszik többek között a B12- és a K-vitamin előállításában, védelmet nyújt a vastagbél számára. Azonban csak akkor tud megfelelő hatékonysággal működni, ha legalább hatvan százalékban jótékony, azaz probiotikus baktériumokat tartalmaz. Ellenkező esetben betegségek, kellemetlen egészségügyi panaszok vagy hiányállapotok alakulhatnak ki. Például az IgA és a szabályozó T-sejtek szekrécióját stimuláló probiotikumokról kimutatták, hogy erős hatást gyakorolnak az immunrendszer-modulációra és segíthetnek az autoimmun állapotok, például az ízületi gyulladás és allergiák megelőzésében.

Fontos feladatuk még, hogy az esszenciális tápanyagok, köztük a B12-vitamin, a zsírsavak, és ásványi anyagok, például a kalcium, a vas és a magnézium fokozott felszívódását biztosítsák. És segíthet az ekcémát megelőzni a gyermekeknél.

A probiotikumok még a hangulatra is pozitív hatással vannak. Mindemellett megakadályozzák a hasmenés, a székrekedés és a fekélyek kialakulását. Amellett, hogy enyhítik az IBS tüneteit, úgy a probiotikumok eredményesen küzdenek a fekélyt okozó Helicobacter pylori baktériumok ellen is.

A probiotikumok csökkenthetik a stresszhez kapcsolódó szorongást és félelmet.

A posztmenopauzába lépő nők esetében elősegítik a kalcium felszívódását és biztosítják a csontok ásványi sűrűségét, ezáltal elősegítik a csontritkulás megelőzését és kezelését.

A probiotikumok csökkenthetik az inzulinrezisztenciát és a vércukorszintet, így csökkentve a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A probiotikumokat a legjobb természetes forrásokból beszerezni. Például joghurtból, pasztőrözött sajtokból, kombuchateából vagy éppen savanyú káposztából.

Ehhez a cikkhez 2 hozzászólás

 1. ildiko1948@gmail.com

  Az aludtej jó e probiotikum hatásnak? Házi joghurtot fogyasztok bizva a kistermelőben. Mennyit kell fogyasztani pl. ha meg szeretném előzni a bélgyulladást, ami kb három havonta jön elő divertikulomoktól. Ekkor antibiotikummal mulasztom el a borzalmas fájdalom miatt, sőt a doki szerint, ha van ha nincs gyulladás, három havonta nagy antibiotikum kurát kell tartani. Szeretném inkább megelőzni. Csontritkulásom is és minden bajom a “banyakor” óta van, kutakodom, hogyan segithetnék magamon, természetes módon, de nehéz gyógyirt találni, kevés jóminőségü hatóanyag van, minden az üzletről szól. Kérem segitsenek, ha lehet. Gratulálok a reménytkeltő cikkekhez, üdvözlettel Ildikó

 2. Dömötör József

  Rendkívül örültem a cikkben jól feldogozott tájékoztató anyagnak. Minden részlete az egészségesebb életünk
  viteléhez szükséges és közérthetően van fogalmazva.
  Javaslat.
  Ritkábban használt orvosi kifejezéseket, esetleg (zárójelben) lehetne magyarítani.

  Köszönöm a lehetőséget a hozzászólásra.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*