fbpx

Az ördögharaptafű, amelynek gyógyító erejét az ördög nem nézte jó szemmel

Ördögharaptafű kékes-lilás, már kinyílt virágai.

Amikor a növény nevét meghalljuk, egyből arra gondolhatunk, hogy egy gonosz ördög harapott bele a növénybe és milyen jól gondoljuk. Egy népmese ihlette a növény elnevezését, amely szerint egy ördög olyan mérges volt, hogy dühében leharapta a gyógynövény gyökerét. A növény éjfekete színű gyöktörzse valóban annyira rövid, hogy olyan benyomást kelt, mintha leharapták volna, vagyis a mese már nem is tűnik olyan kitalációnak, sokkal inkább hangzik valóságosnak. Elég csak a növényt alaposabban megvizsgálnunk. Hogy mi bőszítette fel az ördögöt ennyire? Ez nem egészen világos, annyi bizonyos, hogy a gonosz lelkülettel megáldott ördög valószínűleg nem nézte jó szemmel, hogy a növény gyógyító tulajdonsággal bír.

Az ördögharaptafű nemcsak Európában, hanem Ázsiában is honos, de ma már szerte a világon sokfelé megtalálható. Hazánkban lápréteken találkozhatunk vele, azonban nem biztos, hogy rögtön felismerjük, mivel a virágok, mielőtt kinyílnak, zöldes színűek, vagyis az egész növény gyomnövényként hat. Azonban amikor a virágok elkezdik bontogatni a szirmaikat, akkor kék színben tündökölnek, majd a porzók rózsaszínre, pirosasra színezik azokat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Gyógyászati célokra a friss hajtásokat lehetséges felhasználni, amelyek meglehetősen gazdagok hatóanyagokban, mint például szaponinok, iridoidok, flavonoidok és cseranyagok. A hajtásból készült főzet bevethető asztma és légcsőhurut esetén, de kiválóan képes a köhögést is csillapítani. A gyógynövény köptető hatással is rendelkezik. A főzet nagyszerűen orvosolja a gyomor-, illetve a bélfekélyt és az aranyeres problémákat.

Napjainkban a szakemberek szintén a fent említett problémákra javasolják ennek a gyógynövénynek a használatát, de tanácsolják még emésztési gondokra is. Kutatásokat is végeztek a gyógynövénnyel. A vizsgálatok során megállapították, hogy az ördögharaptafű olyan vegyületet – alantolaktont – tartalmaz, amely a belekben tanyázó parazitákat, gombákat és baktériumokat is képes elpusztítani. Akiknek magas a vérnyomásuk, a kezelőorvossal konzultálva kipróbálhatják ezt a gyógynövényt, mivel csökkenti a vérnyomást. Az ördögharaptafüvet használhatjuk még menstruációs problémákra, de egyes bőrbetegségeket is orvosolni képes.

A gyógynövény fogyasztása nem javasolt áldott állapotban lévő hölgyeknek, szoptató kismamáknak és cukorbetegségben szenvedő egyéneknek.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük