E-vitamint tartalmazó élelmiszerek összegyűjtve egy fából készült tálcán, mellette egy nagy sárga E betű.

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely a májban és a zsírszövetben hosszabb ideig képes raktározódni. Szervezetünknek óriási szüksége van rá antioxidáns hatása miatt, amely a szabad gyökök káros hatásait képes kivédeni. Ez a vitamin az immunsejtek aktivizálásban és a gyulladások megakadályozásában játszik kiemelkedő szerepet. Sejtjeink számára kívülről és belülről is képes védelmet biztosítani, emiatt az öregedést némileg késleltetni tudja. Az egyik legkiemelkedőbb feladata a sejthártya védelme és a különféle betegségek megelőzése. A K-vitamin és a szelén felszívódását is elősegíti.

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását is képes minimalizálni. A koleszterin jelentős mértékben képes károsítani az érfalakat és érelmeszesedést is okozhat. Az E-vitamin azonban könnyedén képes beépülni az LDL-koleszterin molekulájába, így akadályozva meg annak oxidációs folyamatait. A vitamin az LDL-koleszterin lebontásában is hathatós segítséget képes nyújtani, így szab gátat mind a szívbetegségek, mind a vérrögök, mind a gyulladásos folyamatok kialakulásának.

Az immunrendszer meglehetősen rosszul tolerálja a szabad gyökök káros hatásait, ezért szükség van E-vitaminra az immunsejtek megfelelő működéséhez. Vannak veszélyeztetett csoportok, akiknek még a szokásosnál is jobban oda kell figyelniük ennek a vitaminnak a pótlására. Például az időseknek, akiknek gyakrabban gyengül le szervezetük védőbástyája, vagy a dohányosoknak, akiknek rengeteg káros és mérgező anyag kerül a szervezetébe egy-egy elszívott cigaretta után. A nehéz fizikai munkát végzőknek, a sportolóknak, az alkoholbetegeknek és azoknak a diétázóknak, akik kevés zsírt visznek be a szervezetükbe, szintén oda kell figyelniük az E-vitamin-szükségletük kielégítésére.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az E-vitamin bőrfelszínen történő alkalmazása még a káros ultraibolya-sugárzás ellen is képes védelmet biztosítani. Az E-vitaminos olaj vagy krém felgyorsítja a sebgyógyulást és megtartja a bőr nedvességtartalmát, emellett simává, bársonyossá varázsolja az arcbőrt, és hatékonyan képes a ráncokkal szemben is felvenni a harcot.

Egyes kutatások azt támasztják alá, hogy ez a vitamin alkalmas lehet a Parkinson-kór kezelésére, enyhítheti az érszűkület miatt kialakult lábpanaszokat, de még a szürkehályoggal szemben is képes kellő védelmet biztosítani, de legalábbis késleltetni tudja annak megjelenését.

Az E-vitamin forrásai többek között: levélzöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, növényi olajak, diófélék, mandula, mogyoró, tojás és tej.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*