fbpx

Bánjunk el könnyedén a stresszel!          

Középkorú házaspár vízparton egy stégen ülve horgászik.

A stressz megkeserítheti az életünket. A túl sok munka, a betegségektől való félelem, a konkrét problémák, nehézségek, a családban történt események és sok egyéb kiválthatja a stresszt. Leginkább a tartósan fennálló stresszhelyzet lehet veszélyes, hiszen hosszú távon ez károsíthatja legjobban az egészséget. Mit tehetünk ebben a helyzetben?

Az önismeret nagyon hasznos, hiszen ha ismerjük lelkünk működését, azzal is tisztában lehetünk, hogy mire vagyunk érzékenyebbek, mi az, ami stresszt vált ki bennünk. Ezek után már könnyebben fogjuk tudni, hogyan kerüljünk el, illetve hogyan kezeljük ezeket a helyzeteket. Mutatjuk is, mit tegyünk, hogy a stressz ne keserítse meg az életünket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A stressz kikerülése, illetve oldása érdekében már azzal is sokat teszünk, ha kimegyünk a természetbe, ha kirándulunk, ha hallgatjuk a madarak énekét és gyönyörködünk a tájban. A pihenés, a kellemes környezet segítséget nyújt az izmaink ellazításában, lelkileg is lecsendesedünk, és még az idegrendszerünk is megnyugszik, ha kicsit lazítunk, pihenünk.

Szervezze meg az életét, hiszen a stressz akkor is kialakulhat az életünkben, ha rendszer nélkül élünk. Fontos, hogy megtervezzük a napjainkat, így nem alakul ki káosz, és máris kevesebb problémás helyzet áll elő.

Tartson pihenőnapokat, hiszen a túl sok munka is oka lehet a feszültségnek. A stresszt legjobban azzal tudjuk megállítani, ha kipihenjük magunkat. Mert bizony akkor is lehetünk feszültek, idegesek, ha egyfolytában csak dolgozunk, és nem állunk meg kicsit pihenni, kikapcsolódni.

Mit tegyünk? Menjünk szabadságra, teremtsünk rendszeresen úgynevezett énidőket, amikor magunkkal foglalkozunk. De semmiképpen se azzal töltsük ezt az időt, hogy naphosszat csak takarítunk. Próbáljunk inkább ellazulni, elolvasni egy izgalmas könyvet, elmerülni egy kád forró vízben, egyszóval lazítsunk, amennyit csak tudunk.

Fontos az is, hogy eleget mozogjunk, hiszen ez segíthet a stressz oldásában. A testmozgás ugyanis endorfin hormonokat szabadít fel a szervezetünkben, amely semlegesíti a stressz következtében elszaporodott stresszhormonokat.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.