Barátcserje (Vitex agnus-castus) lila virága levelekkel együtt.

A barátcserje (Vitex agnus-castus) mint gyógynövény mindig is a nőgyógyászati panaszokhoz, pontosabban azok gyógyításához kötődött. Már a középkorban is ismert növénynek számított. A szerzetesek is előszeretettel használták, hiszen a bennük felbukkanó szexuális vágyat ezzel a gyógynövénnyel csillapították és szüntették meg, a papok paprikája elnevezés is erre utal. Azonban a gyógynövényt szemérmes fának is nevezték, ez pedig a női termékenységet fokozó hatását sejteti.

A barátcserje, mint ahogyan a neve is mutatja, egy bokor, amely körülbelül 3-4 méteresre nő meg. A barátcserje bogyós termése tartalmazza a hatóanyagokat, amelynek íze csípős, illata pedig nagyon aromás. A barátcserje virágai halványlila vagy vöröses színekben pompáznak. A gyógynövény hatóanyagai a diterpének, a flavnonoidok, az iridoid-glikozidok és az illóolaj.

A barátcserje hatásosan csökkenti a prolaktinszintet. Márpedig a premenstruációs szindrómában szenvedő nőknél ennek a hormonnak a szintje jelentősen megemelkedik, amely kellemetlen tünetek előidézője lehet. Ilyenek például a mellfeszülés vagy az emlők fájdalma. Ugyanakkor a fejfájást és a derék fájdalmát, illetve a premenstruációs szindróma egyéb, kellemetlen tüneteit is képes megszüntetni. A gyógynövényben található flavonoidok közül a kaszticin még fájdalomcsökkentő hatással is rendelkezik, amely ugyancsak jól jön a menstruációt megelőző időszakban, amikor is a nők nagy többsége számol be fejfájásról, mellfájdalomról, de nem ritka ilyenkor a derékfájdalom sem. A barátcserjével végzett vizsgálatok azt is igazolták, hogy ez a gyógynövény segítséget nyújt a ciklus rendezésében és csökkenti az erős vérzést.

Manapság sok olyan nő él, akiknek nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem sikerül a gyermekáldás. A barátcserje ebben is a segítségükre lehet, hiszen bizonyított, hogy ez a gyógynövény a fogantatást is elősegíti. Mivel a gyógynövény képes beállítani az optimális menstruációs ciklust, így jelentősen megnöveli a teherbeesés esélyét.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövény a változókorba lépő nőknek is nagy segítője lehet, ugyanis jelentősen csökkenti a klimax során fellépő kellemetlen tüneteket. Emellett antidepresszáns hatásokkal is rendelkezik, amely megint csak hasznos, hiszen sokan küzdenek hangulatingadozással és enyhe depresszióval a változókorba lépve.

Ahhoz, hogy a barátcserje kifejtse a hatását, legalább 3 hónapos kezelésre van szükség. A barátcserje vagy a gyógynövényből készült készítmények alkalmazása mellett megjelenhetnek mellékhatások, de nem mindenkinél és nem minden esetben. Előfordulhatnak allergiás reakciók, fejfájás és emésztési panaszok. A gyógynövény fogyasztását nem javasolják egyes daganatos megbetegedések – mell és pajzsmirigy – esetén, de várandós hölgyeknek és szoptató kismamáknak is tartózkodniuk szükséges a gyógynövénytől.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*