fbpx

Bélflóra-támogatás erjesztett táplálékokkal

Felülnézetben kis fehér tálkák kör alakban, mindegyikben valamilyen erjesztett étel, középen egy spirálfüzetbe rajzolt bélrendszer.

Az erjesztett táplálékok nagyon egészségesek. Probiotikus táplálékoknak számítanak, és mint ilyenek, elősegítik a bélflóra egyensúlyának helyreállítását.

A probiotikumok elősegítik a rendszeres székletürítést, jó hatással vannak az emésztésre és csökkentik a hasmenés kialakulásának kockázatait. Ezen kívül az erjesztett táplálékok segítik fenntartani az egészséges mikrobiomot, ezzel is csökkentve a fokozott bélgázképződést és a puffadást.

Nagyon sok kutatás zajlott a probiotikumokkal kapcsolatban is. A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy az erjesztett táplálékok és a probiotikumok nagyon sok betegség kezelésében szerepet játszanak, úgymint hasmenés, IBS (irritábilisbél-szindróma) és Helicobacter pylori által okozott emésztőszervi betegségek.

A probiotikumok az immunrendszer számára is rendkívül hasznosak. A probiotikumokkal kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy jelentősen lecsökkentik a légzőszervi betegségek időtartamát. Egy kutatásba embereket vontak be, akiket két csoportra osztottak. Az egyik csoport tagjai csupán csak placebót kaptak, míg a másik csoport tagjai prebiotikum- és probiotikum-kiegészítőket. Ez utóbbi csoportban mintegy 50 százalékkal csökkent az influenza, a megfázás és más légzőszervi betegségeknek a kialakulása.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A probiotikumok olyan alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, mint A-vitamin, C-vitamin, K-vitamin, vas, foszfor, kalcium, szelén, amely tápanyagok fokozzák az immunitást is.

A bélrendszer és az idegrendszer folyamatos kapcsolatban áll egymással. Ha az egyikkel probléma van, akkor a másikkal is gondok akadnak. Az erjesztett táplálékok azonban pozitívan hatnak a bélrendszer és az emésztőrendszer, és így az idegrendszer egészségére is. Számtalan kutatás igazolta, hogy az erjesztett táplálékok az olyan betegségek ellen jelenthetnek védelmet, mint a depresszió, a szorongás és más mentális betegségek. Továbbá azok számára is hasznosak lehetnek ezek a táplálékok, akik valamilyen memóriával kapcsolatos betegségben szenvednek.

Az erjesztett táplálékok más pozitív hatással is rendelkeznek. Egy tanulmány arról számolt be, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak erjesztett ételeket, alacsonyabb éhgyomri vércukorszintet mértek, de a vérnyomásukat is szabályozták ezek az ételek, illetve a koleszterinszintjüket is csökkentették ezek a táplálékok. Más tanulmányok szerint is csökkenhet az LDL-koleszterin-szint, de még a szívroham és a stroke kockázata is jelentősen redukálódhat.

    1. Éva Bősze

      Az erjesztett ételek, mint a joghurtok, a savanyú káposzta és a kefir élő mikroorganizmusokat tartalmaznak. Mivel a kombucha tea is fermentáció útján keletkezik, számos probiotikus baktérium található benne. Azonban eddig nem készült elég tanulmány annak megerősítésére, hogy a kombucha elegendő jótékony baktériumot tartalmaz-e, és mennyire hatékony probiotikumnak.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük