fbpx

Beteggé tehet a szappan?

Lila színű szappannal mosnak kezet folyó víz alatt.

Sok szappan és folyékony szappan tartalmazza a triklozán nevű kemikáliát, amely egyáltalán nincs jó hatással az egészségre, sőt fennáll annak a gyanúja, hogy elősegíti a máj- és a mellrákot. A triklozán egy fertőtlenítőszer, és a kórokozók leküzdésére alkalmazzák higiénés termékekben, pl. szappanokban és fogkrémekben. A szakértők újra és újra óva intenek az anyag egészségkárosító, sőt rákkeltő hatásától – sajnos eddig sikertelenül. A triklozánt továbbra is szabad ezekben a termékekben alkalmazni.

A szappan növeli a betegség rizikóját

Azért mosunk szappannal kezet, hogy eltávolítsuk a kórokozókat és megelőzzük az egészségkárosodásokat. Attól függően azonban, hogy milyen szappant használunk, többet árthatunk az egészségünknek, mint amennyit használunk.

A legtöbb antibakteriális szappanhoz triklozánt adnak – egy olyan kemikáliát, mely leküzdi a baktériumokat. A triklozán még sok más higiénés termékben megtalálható, például szájöblítőkben és fogkrémekben. Sőt, már a ruházaton, padlóburkolaton, hűtőszekrényen és számos egyéb tárgyon keresztül is érintkezésbe kerülhetünk a vele.

Főleg az egészségügyben dolgozóknak kell gyakran fertőtleníteni a kezüket, és ezért bizonyos folyékony szappanok révén naponta többször is kapcsolatba kerülnek a triklozánnal. Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy a szappan triklozántartalmával párhuzamosan a mintegy 80 tesztszemély vizeletének triklozánszintje is emelkedett.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szappan elősegíti a rezisztens baktériumok kialakulását

Ezen kívül valószínű, hogy a triklozán és a vele „dúsított” szappanok szerepet játszanak a multirezisztens kórházi kórokozók kialakulásában. Mivel a triklozánt általánosan alkalmazzák, a kórokozók mindig és mindenütt kapcsolatba kerülnek a kemikáliával. Idővel rezisztenssé válnak – nemcsak a triklozánnal, hanem mindjárt a legtöbb antibiotikummal szemben.

Fokozott szappanhasználattól fokozott mellrákrizikó

Mivel a triklozán hormonálisan fejti ki hatását, a fertőtlenítő szappanok gyakori használata akár pajzsmirigyproblémákat is kiválthat. Ezért a pajzsmirigy túl- vagy alulműködésben érintettek feltétlenül vizsgálják meg higiénés cikkeik triklozántartalmát, és inkább csak natúrkozmetikai termékeket használjanak. Ráadásul különböző kísérletekből kiderült, hogy a triklozán a mellráksejtek növekedését is elősegíti. Nagyon valószínű, hogy a májdaganatok kialakulása ugyancsak összefüggésbe hozható a triklozánnal.

Egészségkárosító, mégis mindenütt jelen van

Mindezek ellenére a triklozán a leggyakrabban felhasznált kemikália az antibakteriális termékekben, és az EU-ban ésszerű korlátozások nélkül alkalmazható. Az USA-ban egyes gyártók már önként lemondtak a triklozán felhasználásáról. Ha biztosra akarunk menni, cseréljük le szappanjainkat, kozmetikumainkat megbízható natúr- vagy biotermékekre.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük