betegsegek amelyek hattereben a stressz all

Mostanában egyre több embertől hallom, hogy a stressz megnyomorítja vagy tönkreteszi az életét, míg mások arról panaszkodnak, hogy olyan tüneteik vannak, amelyekre semmilyen magyarázatot nem képesek adni az orvosok, más személyeknél pedig már komoly szervi elváltozást is okozott az állandó szorongás és idegeskedés.

A stressz igazából jó, ha néha jelen van az életünkben, hiszen rendkívüli a motivációs ereje, és új, nehéz feladatok végrehajtására is inspirálhat bennünket. Ezáltal vagyunk képesek fejlődni és előbbre lépni az élet minden területén. De mi a helyzet olyankor, amikor az alattomos stressz nem óhajt kilépni az életünkből, sőt mindennapi társunkká szegődik és befurakszik a munkahelyünkre, a magánéletünkbe és egy idő után azt vesszük észre, hogy már semmi sem úgy működik, mint régen? Hiszen a stressz nem csupán testileg visel meg bennünket, hanem mentálisan és érzelmileg is legyengít, és néha teljesen kifordulunk önmagunkból, hiszen a viselkedésünk már köszönőviszonyban sincs a korábbi attitűdjeinkkel.

A stressz tehát testi tüneteket is okoz, ilyenek lehetnek a gyakori fejfájás, szívdobogás, mellkasi fájdalmak, izomfájdalmak, gyomorbántalmak, emésztési zavarok, bőrproblémák, mint például bőrszárazság, pattanások, bőrirritációk. A mentális jelekből is észrevehetjük, ha állandó stresszhatásnak vagyunk kitéve. A romló koncentráció, a döntésképtelenség, a rossz értékítélet, a memóriazavar, a rossz teljesítmény és a negatív énkép is utalhat arra, hogy a stressz beköltözött a lelkünkbe. Érzelmileg is megváltozhatunk, hiszen az ingerlékenység, a lehangoltság, az alacsony önbizalom, a folyamatos fáradtság nem éppen arra utal, hogy valaki érzelmileg a csúcson van. A magatartásbeli változások jele lehet az alvászavar, a káros élvezeti szerek gyakoribb használata, a szexuális étvágy jelentős csökkenése, a szociális kapcsolatok beszűkülése és a relaxációra, kikapcsolódásra való teljes képtelenség.

Amennyiben hosszabb időn keresztül fennállnak ezek a tünetek, illetve amikor a szervezet állandó stresszhelyzetben van, az számtalan betegség okozója lehet. Mert mi is történik ebben az állandósult stresszes állapotban velünk? Képzelje el, hogy van egy feszültséget okozó szituáció az életében. Tételezzük fel, hogy a főnök behívatja az irodájába, de nem tudja az okát. Mi történik ilyenkor a szervezetében? Az agykéreg érzékeli az izgalmat keltő tényezőket, ennek hatására utasítja a hipotalamuszt, hogy hozza működésbe a szimpatikus idegrendszert. Ennek következményeként megemelkedik a vérnyomás, az érzékszervek élesebbé válnak, tágulnak a hörgők és megfeszülnek az izmok. Tehát ez történik Önnel a felettese irodájában. Ahogy elhagyja a helyiséget, szerveinek működése visszatér a nyugalmi állapotába. Viszont, ha folyamatosan stresszben él, akkor mindig azt éli át a szervezete, amit a főnöke jelenlétében is megtapasztalt, vagyis az agya állandóan készenlétben tartja a szerveit. Egy idő után a szervrendszerek elfáradnak, a teljes kimerültség állapotába kerülnek, majd megbetegszenek. Ezt nevezi a szakirodalom stresszbetegségeknek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A stressz okozta betegségek lajstroma: magas vérnyomás, ritmuszavarok, mellkasi fájdalom, asztma, hörghurut, emésztési zavarok, gyomorfekély, puffadás, állandósult hasmenés, csontritkulás, gyakoribb csonttörések, migrén, depresszió, fejfájás, pánikbetegség, gyakoribb fertőzések, megfázások, lappangó betegségek fellángolása, peteérés leállása, impotencia, libidócsökkenés. A lista nem teljes, nagyon sok betegség kialakulását okozhatja még ezeken kívül a stressz.

A megelőzésre kell a hangsúlyt helyezni, de a stressz elűzésére is tehetünk lépéseket. Sokat segíthet a munkahelyváltás, a családi kapcsolatok rendezése, hatékony lehet a pszichoterápia, és érdemes rendszeresen szűrővizsgálatokra is eljárni, hogy a stressz okozta betegségeket idejében kiszűrjék és kezelni tudják. Eredményesen felveheti még a harcot a stresszel, ha rendszeresen mozog, masszázsra jár, légzőgyakorlatokat végez, kiegyensúlyozott táplálkozást folytat, harmonikus életteret alakít ki maga körül, javít az alvásának minőségén, igénybe veszi a színterápiát és törekszik önismeretének fejlesztésére.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*