Félbevágott káposzta, mellette egy pohár káposztalé, citrom.

A káposztát sokan nem szeretik, pedig nagyon csodálatos egészségügyi hatásokkal rendelkezik. Sajnos manapság egyre többen szenvednek gyomorfekélyben. Az okok között szerepel a nem túl egészséges életmód, azaz a nem megfelelő táplálkozás, az állandó rohanás, a megfelelési kényszer, illetve a rengeteg stressz, amelyet az embernek el kell elviselnie. A gyomorfekélyben szenvedő betegeknek gyakran írnak fel savlekötő gyógyszereket, ezek azonban rendkívül sok és kellemetlen mellékhatással rendelkeznek.

A káposztáról és a káposztaléről bebizonyosodott, hogy pozitívan hat erre a betegségre, pontosabban akár még a gyomorfekély gyógyulását is elősegítheti. Ebben kiemelkedő szerepet játszik a káposztában megtalálható U-vitamin.

A különféle fekélyek gyógyszeres kezelése átlagosan két hónapig tart, a káposztalé ezzel szemben már tíz nap után segít a gyógyulásban – legalábbis a tanulmányok erről számolnak be.

A káposztalé gyógyító hatásának a titka nem más, mint a zöldségben található allantoin, glutamin és metionin. Ez utóbbiról bebizonyosodott, hogy nyálkahártyavédő és antioxidáns hatással bír, amely hatások lehetővé teszik a szöveti károsodások kivédését. A glutamin olyan hatással rendelkezik, mint egyes savlekötő gyógyszerek, az allantoinnak pedig gyomornyugtató hatása van.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A káposztának azért is van olyan kiemelkedő hatása a fekélyek gyógyításában, mert glükozinolátokban gazdag. A glükozinolátok olyan vegyületek, amelyek segítenek a Helicobacter pylori felszámolásában. Ez a baktérium felelős sok esetben a gyomorfekély kialakulásáért.

A káposzta egy igazi szupertáplálék, hiszen rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Az egyik ilyen a K-vitamin, amely elősegíti a normális véralvadást és a hatékony sebgyógyulást.

A káposzta magnéziumban és káliumban is rendkívül gazdag, illetve kitűnő forrása az antioxidáns C-vitaminnak is.

A káposztában olyan vegyületek is megtalálhatók, mint lutein és zeaxantin. Ezek olyan karotinoidok, amelyek elősegítik a makuladegeneráció elleni védelmet.

A káposzta mangánban is bővelkedik. A mangán is biztosítani tudja a megfelelő idegrendszer működését.

A káposztában a szulforafán nevű vegyület is megtalálható, melynek kitüntetett szerepe van a rákos sejtek kialakulása ellen, de egyes vizsgálatok azt is feltárták, hogy ez a vegyület a sugárkezelés káros hatásait is enyhíteni tudja.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. És a káposzta még finom is: tessék megsütni Schirilla György kedvencét, a káposztás rántottát!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*