fbpx

Dolgaink, melyekkel károsítjuk a májunkat

Egy fehér köpenyes orvos kezében imitált májat tart.

A máj az egyik legfontosabb szervünk, amely több száz funkciót lát el a szervezetünkben. Nagyon gyorsan képes regenerálódni ugyan, viszont egy idő után már egyre kevesebb lesz az energiája, hogy úgymond kijavítsa a hibákat. Nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy megvédjük a májunkat. Mutatjuk is, milyen károsító dolgokat művelünk a májunkkal nap mint nap.

Az egyik legnagyobb májkárosító nem más, mint a cukor. A túl sok finomított cukor és a fruktóztartalmú termékek zsíros felhalmozódást okoznak a májban, ami zsírmájbetegséget okozhat. A cukor ugyanolyan káros lehet a májra nézve, mint az alkohol, még abban az esetben is, ha nem vagyunk túlsúlyosak.

Azért lehet veszélyes, ha az elhízottak táborába tartozunk, mert az extra zsír felhalmozódhat a májsejtekben és ez az állapot is zsírmájbetegséghez vezethet. Idővel kialakul a májszövetek hegesedése, amit cirózisnak nevezünk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az elhízás nemcsak májbetegséget okozhat, hanem a cukorbetegség kialakulásáért is felelőssé tehető. Azonban a túlsúlytól helyes étkezéssel és rendszeres testmozgással könnyedén meg tudunk szabadulni.

A piros, a sárga és a narancssárga gyümölcsök és zöldségek nagy mennyiségben tartalmazzák a szervezet számára szükséges A-vitamint, amely jót tesz az immunrendszer, a bőr és a szem egészségének. Azonban, ha valamilyen kiegészítőt szedünk, amely túl nagy dózisban tartalmazza ezt a vitamint, az tönkre is teheti vagy károsíthatja is a májat.

A transzzsírok is nagyon veszélyesek lehetnek. Elsősorban a péksüteményekben találhatók meg nagyobb mennyiségben, rendszeres fogyasztásuk elhízáshoz vezet, ami viszont negatív hatással van a máj egészségére.

A túl sok alkohol is árt a májnak. Nőknek csupán napi egy, míg a férfiaknak napi kettő egység alkohol fogyasztása javasolt. Borból ez például 1-1,5 dl, illetve 2- 3 dl mennyiséget jelent.

Nagyon lényeges tehát, hogy vigyázzunk a májunk egészségére, mert egy idő után már nem képes a regenerációra, így jobb addig odafigyelni arra, hogy mit eszünk és mit iszunk, amíg még megtehetjük.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük