Egyetemista lány stresszes, aggódó arckifejezéssel könyveire hajolva fogja a fejét.

Míg régebben a magas vérnyomás csak az idősebb emberek betegsége volt, addig ma már sajnos egyre több fiatalt érint. Ennek oka lehet többek között az elhízás. Sajnos hazánkban is növekszik a túlsúlyos fiatalok száma, mely elsősorban az egészségtelen táplálkozásnak és az inaktív életmódnak köszönhető, de a stressz is kiváltó ok lehet. Talán éppen azért szenved egyre több fiatal magas vérnyomásban és valamilyen szívbetegségben, mert már az általános iskolában hatalmas a követelmény, így nagy a nyomás a gyerekeken.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Több más betegség is fenyeget

Sajnos más betegségek is egyre fiatalabb korban jelentkeznek. Amíg a legtöbb civilizációs betegség főként a középkorú és az idősebb embereket érintette 20-30 évvel ezelőtt, addig manapság már a huszonéveseknél is gyakran előfordul.

Egyre több fiatalnál diagnosztizálnak pajzsmirigy-rendellenességet, illetve 2-es típusú cukorbetegséget is. Ezek részben az egészségtelen életvitelnek köszönhetők, hiszen az üzletekben kapható adalékanyagokkal és rejtett cukorral teletömött élelmiszerek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat ezeknek a betegségeknek a kialakulásához. Továbbá a fokozódó iskolai elvárások és a fiatal felnőttkor kihívásai miatt már nagyon fiatalon komoly stressz nehezedik rájuk, ami pedig kedvez a depresszió kialakulásának.

A magas vérnyomás nem csak szívbetegséget és szívrohamot okoz

A magas vérnyomás más betegségek kialakulásában is vezető szerepet játszik, például vesekárosodást és zsírmájbetegséget generálhat, de okozhat szexuális téren is panaszokat, vagy akár a látásképesség is gyengülhet, amennyiben ez a betegség kezeletlen marad.

Van megoldás

Természetesen az egészséges életmód kialakítására kell törekedni, hiszen már ezzel is sokat tehetünk azért, hogy normalizálódjon a vérnyomás. A dohányzás elhagyása, a stressz kezelése, a rendszeres testmozgás, illetve az egészséges táplálkozás nagyon sokat segíthet a magas vérnyomás rendezésében akár a fiatal, akár az idősebb korosztály esetében.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*