Aszalt szilva bambusz tányéron, mellette a friss gyümölcsök.

A csontok egészségének fenntartása és a csontritkulás elkerülése könnyebb lehet, mint gondolnánk. Az oszteoporózis legfőképpen a menopauzába lépő nőket sújtja, hiszen a petefészek lassan kezd leállni a hormontermeléssel. Azonban a férfiakat is érintheti ez a sok esetben alattomos betegség, amely kezdetben teljesen tünetmentes és semmiféle fájdalommal nem jár együtt.

Az aszalt gyümölcsök hatásait vizsgálták posztmenopauzába lépő nőknél. A nőket két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai naponta 100 gramm aszalt szilvát, míg a másik csoport tagjai szárított, azaz aszalt almát kaptak. Ezen kívül mindkét csoport tagjainak D-vitamint és kalciumot is szedniük kellett. A vizsgálat végén megállapításra került, hogy abban a csoportban, ahol a nők aszalt szilvát fogyasztottak, a csontjaikban – főleg a gerincben és az alkarban – magasabb csontsűrűséget mértek. A szilván és az almán kívül teszt alá vettek más gyümölcsöket is – fügét, szamócát, mazsolát –, de egyik sem érte el az aszalt szilva hatékonyságát.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kutatók úgy vélik, hogy az aszalt szilva megállítja a csontbontó folyamatokat. Főleg az idősebbek és a nők hajlamosabbak a reszorpcióra, azaz csontbontó folyamatra, amely meghaladja az új csontsejtnövekedést és a csontokban kialakuló regeneráció arányát.

A nők a menopauza idején évente 3-5 százalékos csontsűrűség-csökkenést tapasztalhatnak. A férfiaknál a csontbontó folyamatok legfőképpen 65 éves kor után következnek be. A legjobb az lenne, ha senki sem sem várná meg, míg csonttörés következik be, azaz mint minden esetben, itt is a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. Ezért már a negyvenes évektől tudatosan fel kell készülni az idősebb korra, ezért tanácsos már ekkortól aszalt szilvát fogyasztani.

A csontok egészségének javítása és a csontritkulás elleni küzdelem mellett a szilva rendszeres fogyasztása számos más egészségügyi előnyhöz is vezethet. Védi a sejteket és megtámogatja az immunrendszert, mégpedig antioxidáns hatásának köszönhetően. Az aszalt szilva segít szabályozni a koleszterinszintet, megakadályozza az elhízást, javítja a bőr és a szív- és érrendszer egészségét, fokozza az immunrendszer működését. Hatékony továbbá az elektrolit-egyensúly, a kognitív egészség, a véralvadás és az idegrendszer működésének szabályozásában. Emellett védelmet nyújt az influenza, az emésztési zavar, a szorongás, a makuladegeneráció, a cukorbetegség és a rák megelőzésében.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*