Szék segítségével végez jógagyakorlatokat egy középkorú hölgy.

A nyújtógyakorlatok nagyon hasznosak az idősebb emberek számára, hiszen ezekkel a gyakorlatokkal minden egyes végtagjukat alaposan meg tudják mozgatni, és ezeket biztonságosan el lehet végezni, mivel a legtöbbet széken ülve is végre lehet hajtani. Válasszon egy stabil, karfa nélküli széket és helyezze azt a nappali közepére. Vegyen fel kényelmes ruházatot és legyen Ön mellett egy palack víz is, hogy inni tudjon, amikor a feladatok végzése közben megszomjazik. Kezdetben csak 10-15 percet szánjon a gyakorlatokra, majd ahogy egyre erősödik, úgy növelheti az ismétlésszámokat, így az edzése időtartama is nőni fog. Ha valamelyik gyakorlat nem megy vagy fájdalmat okoz, ne erőltesse. Hagyja ki és folytassa a tornát a következő gyakorlattal.

Az első gyakorlatnál üljön le a szék szélére, arra azonban ügyeljen, hogy le ne essen róla. Egyenes derékkal kezdjen felállni a székről, majd álljon egyenesen a szék elé. A lábai enyhe terpeszben legyenek. Álljon így 3 másodpercig, majd ismét leülhet. Végezzen ebből a gyakorlatból ötöt.

Álljon a szék mögé csípőszélességű terpeszben. A kezeivel támaszkodjon meg a szék háttámlájában, majd ereszkedjen behajlított térdekkel guggoló pozitúrába. Nem kell teljesen leguggolni, csak ameddig kényelmes, majd ismét álljon egyenesen. Végezzen el ebből a gyakorlatból szintén öt ismétlést.

A stabilitása érdekében még mindig kapaszkodjon a szék támlájában. Álljon egyenes derékkal, a lábait szorosan zárja össze. Most kezdje el a talpát felemelni a padlóról, vagyis álljon lábujjhegyen. Számoljon el ötig, majd visszaeresztheti a talpát a padlóra. Ismételje meg a gyakorlatot nyolcszor.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Álljon csípőszéles terpeszbe, támaszkodjon meg a szék háttámlájában. Emelje fel a bal lábát annyira, amennyire csak kényelmes, a hátát és a csípőjét pedig tartsa egyenesen. Lendítse oldalra a bal lábát, egy-két másodpercig tartsa meg így magát, majd lassan eressze le a lábát a másik mellé. Most csinálja meg a gyakorlatot a másik lábával is. Végezzen el ebből a gyakorlatból tíz ismétlést.

Most hasonló feladat következik, mint az előző, csak most nem oldalra, hanem hátrafelé lendítse a lábait, természetesen először csak az egyiket, aztán következhet a másik is. Amikor enyhén hátrafelé lendíti, és kicsit megemeli a lábait, némi feszülést kell éreznie a combjaiban és a hát alsó részén.

Most a fekvőtámasz gyakorlat következik. Nem kell megijedni, hiszen ezt egy falnál állva fogja elvégezni. Álljon egy fal elé, majd a két tenyerét helyezze a falra. Kezdje el behajlítani mindkettőt, miközben a testével a fal felé közelít. Tartsa a hátát és a nyakát egyenesen. Majd ismét rugaszkodjon el a faltól és álljon az előtt egyenesen. Ha nem biztos benne, hogy ezt a feladatot el tudja végezni, akkor inkább ne erőltesse.

Végezetül egy súlyzós gyakorlat következik. Vegyen mindkét kezébe két darab egykilós súlyzót, de két vizespalack is megteszi. A két keze legyen egyenes kinyújtva a törzse mellett, majd lassan kezdje mindkét karját behajlítani fel egészen a két válláig, majd szép lassan eressze a le ismét a két karját a törzse mellé. Ebből a gyakorlatból csináljon meg legalább tizenötöt. Ha már nagyon elfáradt, akkor csinálja meg ezeket a súlyzós gyakorlatokat a széken ülve. Kedves egészségére!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*