fbpx

Együnk színesen, éljünk egészségesen!

Színpompás gyümölcsök és zöldségek, zöld körte, banán, kukorica, saláta, uborka, narancs, citrom, paradicsom, sárga paprika, piros paprika, chilipaprika.

A WHO ajánlása szerint naponta minden embernek legalább 400 gramm gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztania. Az a jó, ha naponta 5 adagnyit eszünk ezekből a táplálékokból, hiszen nagyon kedvező hatással vannak az egészségünkre nézve.

A kutatók úgy vélik, hogy a gyümölcsök és a zöldségek rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható az alacsonyabb halálozási kockázattal. Különösen a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos megbetegedések okozta elhalálozással. Minél nagyobb egy személy napi zöldség- és gyümölcsfogyasztása, annál nagyobbnak tűnnek a védőhatások. A kutatásokból kiderült, azoknál az embereknél, akik naponta legalább 5 adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, mintegy 40 százalékkal csökkent a halálozási kockázat azokhoz képest, akik csupán csak 1-2 adagot ettek ezekből a táplálékokból.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Fontos, hogy ügyeljünk a zöldség- és a gyümölcsbevitel egyensúlyára és részesítsük előnyben a zöld leveles zöldségeket. Mivel egyes gyümölcsök sok cukrot tartalmaznak, próbáljuk mellőzni őket vagy csak keveset fogyasszunk belőlük.

Táplálkozzunk a szivárvány színeinek megfelelően. Ez azt jelenti, hogy próbáljunk minél több olyan zöldséget és gyümölcsöt magunkhoz venni, amelyek a szivárvány minden színében pompáznak, ezek ugyanis nagyon sok tápanyaggal látják el a szervezetünket.

A zöld zöldségek és gyümölcsök antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek, ezen kívül védik a sejteket és hasznosak a bőr egészségére nézve. További előnyük, hogy egyensúlyba hozzák a hormonháztartást, védik a szív és a máj egészségét, illetve rendkívül gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban.

A piros zöldségek és gyümölcsök gyulladáscsökkentő, sejtvédő és immunerősítő hatással rendelkeznek, egyúttal támogatják a prosztata és az érrendszer egészségét.

A fehér gyümölcsök és zöldségek antimikrobiális hatásúak. A következő szerveket óvhatják: gyomor, bélrendszer, szív, de a hormonrendszert is kiegyensúlyozzák.

A sárga zöldségek és gyümölcsök gyulladást csökkentenek, hozzájárulnak a bőr, a szem, az immunrendszer, a szív és az érrendszer egészségéhez.

A kék és a lila táplálékok szintén gyulladást csökkentenek, jó hatással vannak a kognitív funkciókra, illetve a szív és az érrendszer működésére.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük