Bicikliző nő kezén egy pulzusmérő óra szív ikonnal.

Szívelégtelenség során a vér képtelen annyi vért pumpálni, hogy ellássa a szervezet tápanyag- és oxigénigényét. Amennyiben valakinél ezt a betegséget állapítja meg a szakorvos, a legfontosabb az orvos utasításainak betartása, a felírt gyógyszerek rendszeres szedése, és természetesen az életmódváltás is egy nagyon fontos lépés. Előfordulhat, hogy a betegség már annyira előrehaladott, hogy a folyamatot nem lehet visszafordítani, de sok esetben az életben történő pozitív változások segíteni tudnak, hogy a betegség ne váljon súlyossá, és a beteg életkilátásai, illetve életminősége nagymértékben javuljanak.

Az életmódváltásnak részét kell, hogy képezze a rendszeres testmozgás, amely segíthet a súlyfelesleg leadásában is. Azonban olyan mozgásformát kell választani, amely nem megerőltető és nem terheli meg nagyon a beteg szervezetét. Ez lehet egy könnyű séta, kerékpározás vagy éppen kocogás. Kertészkedni is lehet, de naponta csak annyi kerti munka ajánlott, ami még nem terheli meg a beteg szervezetet. Mint minden, az életmódváltással kapcsolatos változást, így a rendszeresen végezni kívánt edzéseket is meg kell beszélni a kezelőorvossal, aki az egészségi állapot függvényében még javaslatot is tehet egy-egy mozgásformára.

Az egészséges életmódba az egészséges táplálkozás is beletartozik. A betegnek gyógyulása érdekében csökkentenie kell a napi sóbevitelt, mivel a nagy mennyiségű só vízvisszatartást okozhat. Só helyett ízesítse az ételeit fűszernövényekkel, amelyek sütés és főzés során teljes mértékben képesek kiváltani a sót mint fűszert.

Az étkezés során a betegek részesítsék előnyben a zöldségeket, gyümölcsöket, a sovány húsokat, a magas rosttartalmú ételeket, és minimalizálják az állati eredetű zsírbevitelt is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szívelégtelenségben szenvedő betegek napi folyadékfogyasztása nem haladhatja meg a másfél, két litert. De mit csináljon a beteg akkor, ha a nyári kánikulában folyton csak inna, viszont nem lépheti át a kétliteres limitet, viszont csak nem akar a szomjúsága elmúlni? Vannak olyan apró trükkök, amelyek segítenek a szomjoltásában. Ilyen például a jégkocka szopogatása, illetve a koffeintartalmú italok kerülése, mint például a tea vagy a kávé. Igyon citromlével elkevert ásványvizet és tartózkodjon az alkoholfogyasztástól, amit a szívelégtelenségben szenvedő betegeknek egyébként sem tanácsos fogyasztani, legalábbis nagy mennyiségben semmiképp sem. Sőt, a súlyos szívelégtelenségben szenvedő személyeknek mindenféle alkoholt kerülniük szükséges.

A betegeknek tilos a dohányzás, ugyanis a cigarettázás csak ront az egyén amúgy is ingatag egészségi állapotán.

Nagyon fontos, hogy a páciens minden információt megkapjon nem csupán a betegségével, hanem az életmódváltással kapcsolatban is, hiszen az életvitelben történő minden pozitív változás segít a beteg gyógyulásában, betegsége szinten tartásában és az állapotrosszabbodás megelőzésében.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*