RTG-képen mutat kék ceruzával egy orvos a combcsontnál súlyos csontritkulást.

A csontritkulás (osteoporosis) mindenki számára ismert fogalom, de főleg az idősebb korosztály tapasztalja a súlyosabb tüneteit, a csonttöréseket. Ezek a törések sokszor olyan kismértékű terhelésre jelentkeznek, aminek a többszörösét is gond nélkül elviselte régebben a csukló, a gerinc vagy a combcsont. Az esetek többségében – ha nem vizsgálták, diagnosztizálták – a csontritkulás nem okoz panaszokat, viszont egy időskori comb- vagy gerinctörés visszafordíthatatlan, akár halálhoz vezető traumát is okozhat.

A csontok kalciumvesztése általában negyvenéves kor felett kezdődik, viszont a fiatalabb korosztály is egyre inkább érintett. Ennek fő oka, hogy a gyerekek mozgásszegény életmódot élnek, és a táplálkozásuk sem mondható ideálisnak. A vitamin- és ásványianyag-hiányos étrend és a kevés mozgás miatt nem fejlődnek, nem épülnek a csontok az elvárható, egészséges szintre. Ez a folyamat megfordítható, csonttömeg-növekedést bármilyen korban el lehet érni a megfelelő módszerekkel.

Mozgás nélkül nem lehet – legyünk akár fiatalok, akár idősebbek – megerősíteni a csontokat: amit nem használunk, leépül. Fontos, hogy életkorunknak, egészségi állapotunknak megfelelően rendszeresen mozogjunk, sportoljunk.

A mozgásra úgy reagál a szervezetünk, hogy jelzést kap intenzívebb kalciumbeépítésre – már ha van honnan, és van miből. A csontjaink folyamatosan leépülnek és újraépülnek, így nagyon fontos a csontépüléshez megfelelő mennyiségű kalciumbevitel. Azonban önmagában a kalcium nem képes beépülni, szükség van többféle anyag egyidejű jelenlétére.

A csontritkulás folyamata a nőknél menopauza idején erősödik fel, és ettől kezdve intenzívebb a csonttömegvesztés, mint a hasonló korosztályba tartozó férfiaknál. Ez azt jelenti, hogy a hölgyeknél fokozottabban kell ügyelni a csontépítő anyagok pótlására negyvenéves kor felett.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A fokozott osteoporosis hátterében a hormonális változásokon és az életkorból adódó csontépülés-csontleépülés folyamata arányainak megváltozásán túl az endokrin rendszer, főleg a mellékpajzsmirigyek működési zavarai (túlműködése) vagy betegségei is állhatnak. Ez utóbbi miatt – ha felmerül a gyanú – orvosi kivizsgálás szükséges.

A megfelelő mennyiségű kalciumfelszívódáshoz D-vitamin jelenléte szükséges. A kutatások bizonyították, hogy a K2-vitamin nagymértékben javítja a kalcium felszívódását és beépülését. A savas környezet – például C-vitamin – javítja a felszívódást, amit még probiotikumokkal, illetve szerves, kelátos kötésben lévő ásványi anyagokkal, nyomelemekkel támogathatunk meg.

A vitamin- és kalciumpótlás azonnal nem oldja meg a problémát. Napi szinten kell gondoskodni a megfelelő bevitelről, és több évbe is telhet, mire megáll, illetve akár vissza is fordul a csontvesztés folyamata. Ezért fontos a megelőzés.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Tisztelt Szerkesztőség!

    Örülnék (azaz sokan örülnének), ha leírnák, hogy melyek a leghatásosabb ter-
    mészetes élelmiszerek, magvak, gyümölcsök, zöldségek stb. amelyek a legtöbb kálciumot tartalmazzák. Érdekes lenne egy táblázatba foglalni, hogy pl. 100 grammban mennyi CA található mindenikből. Lehet megtalálható valahol, de én nem találkoztam ezzel..

    Tisztelettel: KZsuzsa

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*