Epehólyag virtuális képét mutatja kezei között egy orvos.

Az epehólyag-gyulladásnak vagy -betegségnek jellegzetes tünetei vannak. Ezek nem biztos, hogy egyszerre jelentkeznek, de ha egy-két tünete Önnek is megvan, akkor lehetséges, hogy az epehólyagjával lesznek gondok.

A zsíros ételek fogyasztása okozhat akár epehólyag-elzáródást is, ami akut fájdalom kialakulásával jár együtt. Amennyiben valakinek az epehólyagjával van gondja, gyakran tapasztal gyomorfájást. Pontosabban a fájdalom a has jobb oldalán jelentkezik, de más testrészbe is sugározhat. Meglepő módon még a vállban is megjelenhet a fájdalom.

Az emberek a hasnyálmirigy-gyulladást gyakran összekeverik az epehólyag-gyulladással, azonban lényeges különbség a kettő között az, hogy az epehólyag-fájdalom amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is múlhat, ellentétben a hasnyálmirigy-gyulladással vagy -fájdalommal, amely nem szűnik meg. Ez sok esetben akár még kórházi kezelést is igényelhet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az epehólyag fájdalma általában étkezések után jelentkezik, de csak akkor, ha valaki rendszeresen zsíros ételeket fogyaszt. Ha nem szeretne étkezéseket követően fájdalmat érezni, úgy csökkentse a hús és a zsíros ételek fogyasztását.

Az epehólyag-gyulladásnak többféle tünete is lehet. Többek között megjelenhet a gyomorégés, a savas reflux, az émelygés, a hányinger és a hányás.

Ha az epehólyaggal gondok vannak, akkor a vizeletben és a székletben is változások következnek be. Az epehólyaggondok a vizeletet sötétre színezik és a székelés is könnyebben megy ilyenkor. Vagyis székrekedés biztosan nem áll ilyenkor fenn.

Az epehólyag problémái a bőrt is megváltoztatják. Voltaképpen az ember bőre is sok információt ad azzal kapcsolatban, hogy egészséges-e, vagy van esetleg valamilyen enyhébb, komolyabb betegsége. Epehólyag-problémánál a bőr sárgás színezetet ölt, de a vérszegénység is gyakori és még májproblémák is felüthetik a fejüket ilyenkor. A bőr megmagyarázhatatlanul viszkethet is. Ha nincs kiütése, de a bőre sárgás színű és gyakran eszik zsíros ételeket, úgy gyanakodhat arra, hogy az epehólyagjával gondok vannak.

Általában ez a betegség a nőket sújtja leginkább. Nők közül is azokat a személyeket, akik jelentős súlytöbblettel rendelkeznek.

Ehhez a cikkhez 2 hozzászólás

  1. Füsi Andrásné

    15 éve már volt epeholyag műtétem, de mostanában sokszor vannak komoly tüneteim. Nospát collagol cseppet használok és nagyon diétázom, mégis nyugtalanít, hogy nem vagyok jól.

  2. kövesi károly

    Az epekő ügyről olvasottak,csak az egyik oldalt világítják meg,talán nézzük meg a másik oldalt is. Dr Szendi Gábor “Az epekő probléma” c.tanulmányában utal Dr Légrádi Péter vizsgálataira,aki több száz személyen szondával követte az epehólyag ürülésének mértékét,és megállapította,hogy elégtelen zsírfogyasztás esetén,az epehólyag nem képes megfelelően ürülni,s ez segíti elő az epe besűrűsödését,és a koleszterin kövek kialakulását.
    A hivatalos állásfoglalás ismert,azonban az élet nem ezt igazolja. Feleségem vagy 30 évet kínlódott az epe fájdalmaival,reflux,gyomorégés,stb. A legkülönbözőbb készítményekkel sem ment szinte semmire.
    Sikerült rávenni őt a rendszeres zsírfogyasztásra,minden étkezés előtt egy félkaréj zsíros kenyér jól megsózva parajdi sóval,azóta hogy ráállt erre az étrendre,kevesebb szénhidrát,több zsír,azóta köszöni szépen jól van,és nem szed semmit,legfeljebb néha enzimkomplexet.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*