Sempervivum tectorum, azaz fali kövirózsa.

A fali kövirózsa (Sempervivum tectorum) onnan kapta a nevét, hogy hol és milyen helyeken szeret megtelepedni, éldegélni. Találkozhatunk vele sziklapárkányokon, kőfalakon és tetőkön, mert nagyon kedveli a meleg és napsütötte területeket. Egész Európában elterjedt. Hazánkban is gyakran ültetik a kert- és virágkedvelők, mivel egy meglehetősen hasznos gyógy- és dísznövényről van szó. Emellett némi babona is kapcsolódik hozzá. Régebben a falun élők meg voltak róla győződve, hogyha a háztetőn kövirózsa telepszik meg, akkor ez védelmet nyújt a villámcsapásokkal szemben. Sőt, az ókorban még Jupiternek is áldoztak belőle, és mélységesen hittek a növény szent erejében.

A kövirózsa nem csupán hasznos, hanem elképesztően szép is. A fő tőlevélrózsa ugyanis fiókrozettákat képez, a növény szárlevelei pedig szorosan a szárhoz simulnak. A virágok 12-16 szirom- és csészelevelekből állnak és körülbelül 2-3 centiméter szélesek. Népiesen nevezik még házi kövirózsának, fali kövirózsának, kőrózsának, fülfűnek, fülbeeresztőfűnek, fülbefacsarófűnek, égdörgőfűnek és mennykővirágnak. Talán sok elnevezésében azért szerepel a fül szócska, mivel a népi gyógyászatban elsősorban fülgyulladás enyhítésére alkalmazták. A növény leveleiből kipréselték a nedvet és ezt csepegtették a fájó fülbe. De használták még lázcsillapításra, végtagfájdalom enyhítésére, és segítségével hasmenést, illetve égési sérüléseket is kezeltek.

A húsos levelek növényi savakat, nyálkaanyagokat, cseranyagokat, fenolkarbonsavakat, aminosavakat és C-vitamint tartalmaznak. A kövirózsa lázat és fájdalmat csillapít, gyulladást csökkent, de baktérium- és vírusölő tulajdonsága is ismeretes, sőt hűtő- és összehúzó erejét is meg kell említeni.

A kövirózsa leveléből kinyert zöld színű nedv a fülfájáson kívül alkalmas fogfájás és a nyaki nyirokmirigy-duzzanatok kezelésére is.

A levelekből kipréselt nedv hűsíti és gyógyítja az égési sérüléseket, de különféle bőrsérülésekre is lehet alkalmazni, ugyanis jelentősen felgyorsítja a gyógyulási időt és csökkenti a sérüléssel járó kellemetlen és fájdalmas panaszokat. Még szúnyogcsípésekre is használhatjuk, mert hűsíti a csípést és kevésbé fog viszketni.

Egyes helyeken a növényből teát készítenek, amely légcsőhurut, torokgyulladás és szájpenész esetén fogyasztható. A levelekből kipréselt nedvet a fürdővizünkhöz is adhatjuk, amely kiválóan táplálja és frissíti a bőrt.

Ha valakinek kiskertje van, mindenképpen érdemes kövirózsát termesztenie, melyet napsütötte vagy félárnyékos, jó vízelvezetésű talajba kell ültetni. Mivel egy meglehetősen szárazságtűrő növényről van szó, így mindenképpen ajánlatos a sziklakertünkbe ültetni belőle egyet-kettőt.

Ehhez a cikkhez 4 hozzászólás

 1. T . Olvaso es Srerkeszö!

  Nem ehhez a cikkhez kivanok szolni ! Kerem az Olvasot ha jartasabb e honlapo segitsen ! Nagyon regota gyötör a kronokus prosztata gyulladas ! Labor eredmenyek nem korosak! Antibiotikumra nem reagal ! Thermo terapia sem hatasos! Tudnak vmi HATASOS modot !
  Tisztelettel Gyula

 2. Kencefice receptet nem tudok mondani, de javasolok talpmasszazst es zuhanyozas kozben, gyengen beszappanozott kezzel onmasszazst vegbelen keresztul. Tovabba ugyeljen arra hogy mindig melegen tartsa a labat. A laborokat es a kemikusokat meg hagyja a francba…

 3. Cukor beteg vagyok inzulinos 56 egységet szedek naponta+gyógyszer.Vérszegény most akarnak csont velő vizsgálatótt csinálni.Gerinc álitólag ferde és ki növések vannak rajta,nagyon fáj,én gondolóm a lábaim is arról fájnak.Én fel írtam a betegségeimre a gyogynövényeket nagyon sok pénz megtudok sporolni és a gyomrom sem megy tönkre Köszönöm hétfőn az lesz az elsö beszerzés.

 4. A prosztata gyulladásos betegtársnak! Rendszeres,sokáig tartó masszázs végbélen keresztül!Lehetőleg lenmagolajos ,gumikesztyűs kézzel(az olaj a prosztatára kell,nem a kézre!!)
  Szakápoló segítségét is igénybe lehet hozzá venni,de az,szerintem,elérhetetlen,vagy ha igen,akkor drága!
  Valamikor az orvosok csinálták terápiás kezelésen,de ma már “kiment a divatból”,pedig ez az egyetlen érdemleges kezelése!Lenmajolaj,lenmag fogyasztása kisegítő étrend,!Nekem bevált,sajna az önmasszázs kicsit körülményes,és fárasztó!De ha sikerül,megéri!Nem kell megvárni,míg fáj a derék,vagy az alhas,és azt sem,hogy állandó vizelési zavarok,kényszeres vizelési ingerek lépjenek fel!
  Remélem,segítettem!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*