Festő rekettye (Genista tinctoria) sárga színű pillangós virágai.

A savanyú talajok kedvelője a festő rekettye (Genista tinctoria), amely növény a pillangósvirágúak családjának egyik jeles képviselője. Ez az elálló, sárga virágzatú, keskeny levelű cserje egész nyáron virágzik, pillangós virágai fürtökben nyílnak. A növényt megtalálhatjuk a lápréteken, az erdőkben, az erdőszéleken és a mezőkön.

A gyógynövény Kis-Ázsiában és Európában honos. Hatóanyagai a következők: citizinalkaloida, flavonglikozida, illóolajok és cseranyagok. Ezeken kívül van még benne sárga festőanyag, tanninsav és tanninok. Egyes helyeken nemcsak festő rekettyének, hanem nyúlrekettyének is nevezik.

A gyógynövényt már az ókorban is termesztették. Kelmefestésre használták a sárga virágait és hajtásait, de nemcsak ruhákat színeztek meg a segítségével, hanem bőrproblémákat is orvosoltak vele.

Régebben ezt a gyógynövényt elsősorban a kelmefestők ismerték, hiszen különféle anyagokat színeztek meg a segítségével. Aztán a népgyógyászat is felismerte áldásos hatásait és főleg húgyhajtó hatása miatt alkalmazták. Ez a gyógynövény segít megelőzni a homok- és a kőképződést, illetve enyhíteni tudja a reuma és a köszvény okozta kellemetlen tüneteket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A festő rekettyéből lehet készíteni teát, amely serkenti az epe és a veseműködést, illetve vizelthajtó és hashajtó tulajdonságokkal is rendelkezik. Mivel nagyon erős hatású, így ma már csak teakeverékekben találkozhatunk vele.

Milyen problémákra lehet még használni ezt a gyógynövényt? Enyhíti a menstruáció során fellépő kellemetlen tüneteket és székrekedés esetén is be lehet vetni. Külsőleg használhatjuk fekélyekre és ekcémás bőrfelületre.

A régebbi korokban sok betegséget orvosoltak a segítségével. Például alkalmazták emésztési gyengeség és emésztési zavarok esetén, emésztésserkentőként, húgyhólyag-rendellenesség esetén, de bevetették még kiütésekre, reumára, köszvényre, vesekövességre és vízkórra is. Használták még izzadásgátlásra, gyomorrontásra. Ekcémás tüneteket és bőrkiütéseket is enyhítettek a segítségével.

Kiknek nem javasolt a fogyasztása? Azoknak a személyeknek, akik magas vérnyomásban szenvednek, de áldott állapotban is jobb óvakodni ettől a gyógynövénytől.

A gyógynövény nagyon szép látványt nyújt, de dísznövényként nem annyira elterjedt, pedig májustól egészen nyár végéig bontogatja csodaszép szirmait, így gyönyörű dísze lehet például évelő ágyások háttereként is.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*