fbpx

Fokhagyma, csicsóka és grépfrút – jót tesznek a bélrendszer egészségével

Szürkéskék felületen hasonló színű textília összegyűrve, néhány csicsókával.

A bélrendszerünkben rengeteg baktérium él, amelyek lehetnek úgynevezett jó és rossz baktériumok. Ezeknek a baktériumoknak fel is borulhat az egyensúlya, ami nagyon veszélyes lehet, hiszen ily módon számtalan betegséget okozhatnak.

A hasznos vagy jó bélbaktériumoknak nagyon sok feladata van: segítenek a tápanyag felszívódásában, kiegyensúlyozzák a hormonok működését, ellátják az immunrendszer védelmét, nagyon hatékonyak az emésztés fokozásában. Gyakran a hízásnak az az oka, hogy a jó és a rossz bélbaktériumok egyensúlya felborul, mégpedig a rossz baktériumok javára. Ameddig nem sikerül a bélflóra egyensúlyát helyre állítani, úgy a fogyás is nagyon nehézkes lesz.

Amennyiben felborul a baktériumok egyensúlya, úgy sokféle betegség jöhet létre, mint például a szivárgóbél-szindróma, az irritábilisbél-szindróma, a krónikusfáradtság-szindróma és különféle autoimmun betegségek.

A rostos táplálkozás nagyon egészséges, ráadásul az élelmi rostok nagyon hasznosak, hiszen segítik a jó bélbaktériumok elszaporodását. Ha azonban sok fehérjét fogyasztunk, ez megnöveli az emésztőrendszerben a méreganyagok felszabadulását és még a bélflóra egyensúlya is felborulhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A hasznos baktériumok elszaporodását a prebiotikumok és a prebiotikus táplálékok is megtámogatják. Az egyik legfontosabb prebiotikum nem más, mint a csicsóka, amely inulinban gazdag. Ebben a hasznos tápanyagban gazdag még a banán is, így jól tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk. A kókusz szinte minden formája nagyon hasznos a szervezetünk számára. Egy olyan zsírsavban gazdag, mint a kaprilsav, amely segíti a hasznos baktériumok elszaporodását, illetve a gombás fertőzések megelőzésében is a segítségünkre lehet.

A másik nagyon hasznos prebiotikum nem más, mint a grépfrút vagy annak olajos kivonata, amely hatékonyan pusztítja el a rossz baktériumokat, mindezt úgy, hogy a jó baktériumoknak nem esik bántódása. A fokhagyma is egy nagyon jó prebiotikumnak számít. A fokhagyma nemcsak a káros baktériumok elpusztításában vesz aktívan részt, hanem a jó baktériumok szaporodását is ösztönzi.

Az erjesztett táplálékok probiotikus hatással rendelkeznek, azaz tartalmazzák a bélrendszerünk számára elengedhetetlen jótékony baktériumtörzseket. Illetve ne feledkezzünk el a keresztesvirágú zöldségekről sem, hiszen gazdag forrásai az indol-3-karbinolnak, amely szintén segíti a jótékony baktériumok elszaporodását.

  1. Kecskés Anna

    Nem gondoltam volna, hogy egészségünk érdekében ilyen élvezhető írásokat fogok egyszer olvasni. Abban a reményben olvasom , nap mint nap, hogy nem kell utánajárni m, vajon helytállóak e a közreadott ismertetőjét.
    Csak köszönetet érdemelnek akik ezt folyamatosan összeállítják, közreadják.💕💕💕🌟🌟🌟🌟🌟

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük