Sóskaborbolya (Berberis vulgaris) gyönyörű piros, fürtökben lógó termései.

A sóskaborbolya (Berberis vulgaris) nem ismeretlen sem az európai, sem az ázsiai emberek számára. Amennyiben valaki szeretné ezt a borbolyafélék családjába tartozó növényt gyűjteni, akkor ezt bozótosokban, fenyvesekben, cserjésekben és erdők mentén teheti meg. A gyógynövény akár a háromméteres magasságot is elérheti és áprilistól júniusig virágzik. A virágok hat csésze- és ugyanennyi sziromlevélből állnak. A virágok lecsüngő fürtökben nyílnak, bogyói pedig akár egy centiméteresre is megnőhetnek. A virágok csalódást okozhatnak számunkra, ha a cserje közelébe kerülünk. Amilyen szépek ugyanis, olyannyira kellemetlen, már-már büdös szagot árasztanak magukból.

Mindenképpen meg kell említeni, hogy a termése viszont rengeteg C-vitamint tartalmaz. A termés ezen kívül gazdag még almasavban, cukorban és pektinben is. Sok helyen még manapság is citrompótló gyanánt használják a gyógynövény terméseit.

A gyógynövényt használhatjuk, ha székrekedéssel küszködünk, ugyanis hashajtó hatással bír. Emellett a máj- és a lépproblémákat is orvosolni tudja.

A gyökerét semmiféleképpen ne használjuk fel semmire, mert mérgező hatással rendelkezik. Régebben ugyan alkalmazták egyes betegségekre – emésztési panasz, reuma, epeproblémák –, de jobban járunk, ha mi nem foglalkozunk a növény gyökerével, annak kérgével, hanem csak és kizárólag a gyógynövény terméseire koncentrálunk. Még akkor is, ha a növény nem éppen a legjobb illatokkal rendelkezik. A levélben és a gyökere kérgében mérgező alkaloidok találhatók, így valóban csak a terméseket szabad felhasználni.

Régebben a levelekből és a gyógynövény kérgéből kivonatot készítettek, amelyet étvágytalanság, székrekedés, májproblémák, elégtelen epetermelés, szívpanaszok és epe-elégtelenség esetén alkalmaztak. Jobban járunk azonban, ha mi nem kísérletezünk vele. A termést azonban nyugodtan felhasználhatjuk gyógyászati célokra, amely hatásos étvágytalanság és gyomorproblémák esetén, de a terhesség esetén fellépő hányingert is csökkenteni tudja.

A sóskaborbolya terméséből készíthetünk kompótot, befőttet vagy éppen lekvárt. A termésből szörp is készülhet, viszont a terméseket mindenképpen meg kell szabadítani a kocsányuktól, ugyanis ettől élvezhetetlenné, keserűvé válhat a finom itóka.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Sóskaborbolyából készíthetünk ízletes puncsot, amelyet a vendégeinknek is szervírozhatunk.

Hozzávalók:

  • 1 kg érett borbolyabogyó
  • 2 liter víz
  • 1 kg nyírfacukor
  • 2 üveg vörösbor
  • 2 üveg rum
  • 2 dl málnaszörp

Elkészítése:

Tisztítsa meg a termést, majd passzírozza le, aztán tegye azt egy edénybe. Öntse fel a vízzel, majd adja hozzá a cukrot és főzze azt fel. Még melegen adja hozzá a vörösbort. Szűrje le az edény tartalmát, aztán adja hozzá a rumot. Végezetül ízesítse az egészet málnaszörppel. A puncsot hideg és meleg állapotban is lehet fogyasztani.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Szerencsés András

    A két üveg vörösbor és a rum, már jól kezdődik.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*