fbpx

Gyepűrózsa, vadrózsa, vagy ahogy sokan ismerik: csipkebogyó

Csipkebogyó termései alulról fotózva.

A csipkebogyó másik elnevezése a gyepűrózsa, de illetik még a vadrózsa, illetve a csipkerózsa névvel is. A gyepűrózsa (Rosa canina) a rózsafélék családjának egyik kiemelkedő tagja, hiszen a tojásdad, pirosas termések teli vannak C-vitaminnal. A növény lehajló vagy kúszó ágai tüskékkel borítottak, az 5 centiméteresre is megnövő virágai fehér vagy rózsaszínben pompáznak, a levelei pedig páratlanul szárnyaltak. Népiesen nevezik még bicskefának, ebcsipkének, gyepűrózsának, parlagi rózsának, vadrózsának és tüskefának. Egyes helyeken hecsedlinek nevezik, ezért a belőle készült bort, lekvárt és teát hecsedlibornak, hecsedlilekvárnak és hecsedliteának is nevezik.

Hol találkozhatunk ezzel a rendkívül egészséges növénnyel? Erdő- és útszéleken, bozótosokban és parlagokon. Nem csupán hazánkban fordul elő, hanem egész Európában is. A csipkebogyótermést akkor szabad csak leszedni, ha megcsípte az első dér, és a termés puhulni és ráncosodni kezd. Nagyon jó vitaminforrás. 100 grammnyi termés mintegy 400 mg C-vitamint tartalmaz. A C-vitamin mellett található még benne A-, B-, K- és P-vitamin, de a vasnak és a magnéziumnak is gazdag forrása.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyepűrózsát sokféleképpen felhasználhatjuk. Készíthetünk belőle teát, szörpöt és lekvárt is, de sok helyen gyógybort is készítenek belőle. Mivel a csipkebogyó magja E-vitaminban gazdag, így a gyógybor készítésekor nem ajánlatos a termést kimagozni. A bor nagyon egészséges, hiszen pótolja a vitaminokat, csökkenti a gyulladást, de vizelethajtó, vesekőoldó és gyulladásgátló hatású is. Ízesíthetünk vele bólét, salátákat és gyümölcssalátákat is.

Virágából rózsavizet készítenek, amely remek frissítő és antiszeptikus hatással rendelkezik. A levelének forrázata pedig összehúzó hatással bír. A virágszirmokat belesüthetjük pitékbe, vagy salátákat szórhatunk meg azokkal.

Meghűléses megbetegedéseknél a gyógynövényből készült tea csodákra képes, de a teát élvezeti céllal is fogyaszthatjuk. Lényeges azonban tudni róla, hogy fogyasztás előtt érdemes a szárított csipkebogyót néhány órára hideg vízben áztatni, majd fogyasztás előtt megmelegíteni. Meghűlés esetén ízesíthetjük mézzel és pár csepp frissen facsart citromlével.

A magokból kipréselt olaj is jó célt szolgál, hiszen ezt felhasználhatjuk sebek kezelésére, de ránctalanításra is egy kiváló, természetes kozmetikumot kaphatunk.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük