fbpx

Gyógynövények és kiegészítők a menopauzában

Fitoösztrogénben gazdag gyógynövények.

A menopauza egy olyan átmeneti szakasz egy nő életében, amely a nő reproduktív éveinek végét jelenti. A változás általában fokozatos és 50 éves kor körül következik be. A menopauzához szorosan kapcsolódnak kellemetlen tünetek is, amelyek egyesek számára elviselhetők, másokat az őrületbe kergetnek és vannak olyan nők, akik észre sem vesznek semmit az egészből, mivel semmiféle szimptómától nem szenvednek.

Melyek ezek a tünetek? A hőhullámok, az ingerlékenység, az álmatlanság, a hüvelyi szárazság, a depresszió, de testi fájdalmak is előfordulhatnak, például fejfájás a megemelkedett vérnyomás miatt, de egyesek reumatikus panaszokról is beszámolnak.

A menopauza során a hölgyek gyakran fordulnak különféle gyógynövényekhez. Legfőképpen a fitoösztrogénekben gazdag gyógynövények segíthetnek a nőknek. Ezek az ösztrogénszerű anyagok az ösztrogén receptorokhoz kötődve enyhíthetik a kellemetlen tüneteket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szója fitoösztrogénben gazdag izoflavonokat tartalmaz. Manapság ellentmondásosak a szójával kapcsolatos vélemények. A szója mellett voksolók állítása szerint a szója csökkenti a rák kockázatát, illetve a vér lipidszintjét is, amely minimalizálja a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. A szója a csontritkulás kockázatát is csökkenteni tudja, amely nagy veszély a posztmenopauzába kerülő nők számára. A szója csökkentheti a hőhullámok gyakoriságát és intenzitását, illetve a súlygyarapodást is ki lehet védeni vele.

Egyes vizsgálatok szerint a poloskavész is segíthet a menopauza tüneteinek csökkentésében, míg más tanulmányok szerint ez nem teljesen igaz.

A vörös lóherével kapcsolatban is sok szakértő állítja, hogy mennyit tud segíteni a nőknek a menopauzális tünetek enyhítésében, míg mások szerint egyáltalán nem javasolt azoknak a nőknek, akik hormonfüggő daganattal küzdenek, illetve hajlamosak az ilyen daganatokra.

A lenmag és a szezámmag sok rostot tartalmaz és lignánban is gazdagok. A szójához hasonlatosan a lignánok is fitoösztrogéneknek számítanak. A lignánok a szervezetben aktiválódnak és egyes feltételezések szerint jelentősen képesek csökkenteni a mellrák kialakulásának a kockázatát.

A menopauza alatt sok nő szenved depressziótól, amelyet az omega-3 zsírsav csökkenthet, illetve meg is szüntethet. Ezt a zsírsavat halakkal és olajokkal vihetjük a szervezetünkbe, így csökkentve az ingerlékenység és a szorongás kialakulásának a kockázatát.

  1. Fejes Ildikó

    Tisztelt Gyógyszer nélkül szakértői!Szeretném kérdezni, hogy közönséges galaj tea kúra és yam gyökér kapszula alkalmazható-e együtt?Sajnos a pajzsmirigyem el kezdett túl működni arra használnám a galajt a változó kori bajaimra viszont a yam gyökeret szedem és tanácstalan vagyok,hogy ez a két gyógynövény együtt nem okoz-e bármi galibát a szervezetben?

    1. Sajnos nem tudunk ebben segíteni. Javaslom, forduljon természetgyógyászhoz, fitoterapeutához kérdésével.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.