Különféle gyógynövények kis üvegekbe téve egymás mellett egy nagy farönkön.

Ma egyre többen küzdenek szorongással és egyre több embernek kell megbirkóznia a stresszel. A mai, modern világban nagyobb az embereken a nyomás, mint valaha. A stressz, az idegesség és a feszültség mind a túlterhelt idegrendszer jelei. A gyógynövényes tinktúrák segíthetnek ezen tünetek enyhítésében és kezelésében. Természetes ezek a tinktúrák sem csodaszerek. Nagyon fontos, hogy egészségesen táplálkozzon, emellett fontos a napsütés és a minőségi alvás is. A gyógynövényes tinktúrákat nem szabad folyamatosan szedni, használni, ezekhez csak akkor folyamodjon, ha csupán egy kis extra segítségre van szüksége.

A legtöbben úgy fogyasztják a tinktúrákat, hogy a nyelv alá csöpögtetnek belőle pár cseppet, de gyümölcslébe vagy vízben elkeverve is lehet fogyasztani.

A cikk végén talál egy tinktúrareceptet, amely különféle gyógynövényeket tartalmaz. Először ezekről a gyógynövényekről lesz néhány mondatban szó. Mielőtt bármilyen gyógynövényt elkezdene használni, mindig konzultáljon kezelőorvosával, főleg, ha gyógyszert szed, így elkerülheti a lehetséges gyógyszerkölcsönhatásokat. A gyógynövények fogyasztása nagy körültekintést igényel. Terhesség és szoptatási időszakban nem javasolt ennek a tinktúrának a fogyasztása.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A tinktúrába nem kell az összes gyógynövényt belekeverni. Elegendő, ha hármat-négyet kiválaszt, és ebből készíti el a tinktúrát. Mely gyógynövények segíthetnek a stresszoldásban? A lucerna vagy más néven az alfalfa – ezt a nevet az araboktól kapta, amely annyit jelent, hogy „minden élelem atyja” – egy szuper tápláló gyógynövény, amely nagyon sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Amikor stressz hatása alatt vagyunk, a szervezetünk tápanyagellátottsága alacsony. A lucerna segít feltölteni a vitamin- és ásványianyag-raktárainkat. A szenvedélyvirág (passion flower) elősegíti a mély és pihentető alvást. Az indiánok görcsök és szorongás ellen is használták. A csukóka nyugtató hatással rendelkezik. Segít megnyugtatni az elmét. A citromfű nemcsak a feszültséget csökkenti, de a pihentető alvást is elősegíti. Tinktúrához adva erős stresszcsökkentő hatást fejt ki. Az ibolyalevél segít a feszültség, a harag és a frusztráció leküzdésében. Bánat és veszteségélmény feldolgozására is alkalmas. A szúrós gyöngyajak nyugtató hatással bír, de oldani tudja a frusztrációt, a szorongást és az ingerlékenységet is csillapítani tudja. Idegesség ellen nagyon hatásos a kamilla. Segít lenyugodni és elaludni, illetve segít a stressz és a szorongás enyhítésében. A macskamenta segíti az alvást és segít megküzdeni a nyugtalanító gondolatokkal.

Hogyan készíthet tinktúrát? Válasszon ki néhány gyógynövényt, majd egy befőttesüveg háromnegyed részét töltsön meg a gyógynövények egyenlő arányú keverékével. Ezután öntsön a gyógynövényekre alkoholt – ez lehet minőségi vodka is –, aztán csavarja rá az üvegre e tetejét és néhány hétre tegye azt száraz és hűvös helyre. Mindennap rázza fel az üveget, majd 4-6 hét után szűrje le annak tartalmát. Tárolja hűtőszekrényben. Probléma esetén kúraszerűen fogyassza, mindennap egy-két teáskanálnyit.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*