fbpx

Gyógyuljon, szépüljön kövirózsával!

Sziklakertben lévő kövirózsa húsos levelei.

A kövirózsa (Sempervivum) a varjúhájfélék családjába tartozó nemzetség. Előfordulása főként Európában gyakori. Ez a növény örökzöld, pozsgás, húsos, ovális levelekkel és csillag formájú virágokkal rendelkezik, amelyek júniusban és júliusban nyiladoznak.

Gyógyhatásai szerteágazóak, köszönhető ez a növény C-vitamin-, aminosav-, flavonoid- és nyálkaanyag-tartalmának. Baktérium- és vírusölő hatásáról is ismert ez a csodálatos növény. Levelének nedvét felhasználhatjuk szemölcsök, égési sebek és rovarcsípések kezelésére. Nagymamám mesélte, hogy régen az édesanyák előszeretettel használták a növény kipréselt nedvét, ha gyermekük fülfájástól szenvedett. Egy gézdarabon keresztül leszűrték a növény leveléből préselt levét, majd ezt kicsit megmelegítették, a gyermek fülébe csepegtették és a fejére sapkát tettek.  Ezzel a házi gyógymóddal a gyermek fülfájása hamarosan csillapodott is.

Különféle bőrbetegségek – herpesz, seb, égési sérülés – is hamarabb gyógyulnak, ha kövirózsa levével kenegetik be azokat. Ha valaki a sok figyelmeztetés ellenére is sokat tartózkodik a napon, akkor a napégette bőrét kenje be a növény levével, mivel csillapítja a fájdalmat és a gyulladást. Napégés ellen úgyis hatásos, ha a növény nedvét belecsepegteti valamilyen nyugtató hatású olajba (jojoba, mandula), és ezzel kenegeti a bőrét. Az aranyér okozta panaszokat is megszünteti a fájdalmas testrész kövirózsa nedvével történő kenegetése.

Hasznát vehetjük még ennek a növénynek, ha például tyúkszemtől szenvedünk. A tyúkszemre egy egész éjszakára helyezzen fel egy kövirózsalevelet, majd rögzítse azt. Előtte a tyúkszemes lábat nem árt egy kis sós vízben történő áztatással felpuhítani. Ez a módszer a futószemölcsök kezelésére is kiváló, persze itt a kezelés előtt nem szükséges áztatást végezni.

Ha elszíneződött az arcbőre vagy szeplők tarkítják az orcáját, akkor is hasznos lehet a kövirózsa leve, amelyet belekutyulhat az arckrémébe. Hagyja fenn egész éjszaka az arcbőrén, és néhány hét múlva kiegyenlítődnek a bőrproblémák, a szeplők pedig halványodni fognak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A növény levével történő arctisztítást is javasolják, főleg a száraz, dehidratált arcbőrrel rendelkező hölgyeknek, de gyulladáscsökkentő hatása miatt a pattanásoknak is nagy ellensége.

A növény sziklakertek gyönyörű dísze lehet és különösebb gondozást sem igényel, mivel meglehetősen igénytelen növény, amely a szárazságot is jól viseli. Imádja a sok napsütést, de a pangó víztől rosszul van és kirohadással reagál. Szereti a laza, kevés humuszt tartalmazó, jó vízáteresztő talajt.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük