fbpx

Gyulladás csökkentése bazsalikommal

Konyhapulton két cserépnyi bazsalikom, vágódeszka, só, bors, kis üveg olaj.

A bazsalikom egy illatos és nagyon egészséges gyógynövény. Egészségre gyakorolt előnyeit a magas tápanyagtartalma adja, hiszen gazdag forrása az antioxidánsoknak, a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak. Lássuk is, hogy miért ennyire egészséges a bazsalikom!

A bazsalikom tehát nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek nagyon jó harcosok, hiszen eredményesen küzdenek meg a szervezetben elszaporodó szabad gyökökkel és így az oxidatív stresszel szemben.

Az oxidatív stressz sok betegség kialakulásában játszik szerepet. Ilyen például a cukorbetegség, az ízületi gyulladás, a szívbetegségek és a rákos megbetegedések. A bazsalikom főleg antioxidánsokat és béta-karotint tartalmaz nagy mennyiségben.

A bazsalikomban található antioxidánsoknak más szerepe is van, például a máj egészségének fenntartása.

A bazsalikomnak úgynevezett anti-aging hatása is ismeretes, hiszen lassítani tudja a bőr öregedési folyamatait. Egy kísérlet során bazsalikomkivonatot alkalmaztak bőrápoló krémben. Bebizonyosodott, hogy ily módon a bazsalikom csökkentette a bőr ráncosodását, illetve megjegyezték a vizsgálatvezetők, hogy a gyógynövénynek kiemelkedő a bőrpuhító és hidratáló hatása is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A bazsalikomlevél-kivonat csökkentheti a magas vércukorszintet, illetve hosszú távon nagyon hasznos lehet a magas vércukorszint hatásainak kezelésében. Ez a hír a cukorbeteg személyek számára igazán kedvező.

A bazsalikom gazdag forrása az eugenolnak, ami pedig eredményesen csökkenti a magas vérnyomást.

Egy kutatásba embereket vontak be, a tesztelés 4 hétig tartott. A vizsgálat végeztével megállapításra került, hogy a bazsalikomlevél-kivonat eredményesen csökkentette a magas trigliceridszintet, illetve a magas koleszterinszintet.

A mentális stressz szabad gyököket aktivál a szervezetben, azonban a bazsalikom még ezen a problémán is segíthet, ugyanis enyhíti a szorongást, a stresszt és a depressziót, fokozza a gondolkodási képességet, illetve segít az életkorral összefüggő memóriavesztés megelőzésében. Mindemellett a bazsalikom javítja azokat az alvási problémákat, amelyeket a stressz okoz.

Ha oxidatív stressz alakul ki a szervezetben, ez gyulladáshoz vezethet, ami pedig olyan betegségeket okozhat, mint a cukorbetegség, az ízületi gyulladás és a rákos megbetegedés. A bazsalikom azonban eredményen csökkenti a szervezetben a gyulladást.

1 hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük