fbpx

Ha a nyelvünk beszélni tudna

Nyelvtisztítót használ egy hölgy.

Számos betegség felismerhető jellemzőkkel bír, amelyek segítenek a probléma azonosításában. A nyelv nagyon fontos szervünk, hiszen fontos szerepe van az evésben, a kóstolásban, az ételek rágásában. A B12-, a C-vitamin, a folsav, a cink és a vas létfontosságúak a nyelvünk egészségére nézve. Ezeknek a vitaminoknak és ásványi anyagoknak a hiánya okozhat fertőzést, nyelvgyulladást és érzékszervi elváltozásokat. A jó szájhigiénia segíthet megakadályozni a különféle betegségek kialakulását és segít időben felfedezni a szájüregi daganatos megbetegedéseket.

A nyelv egy erős izom, amely ha egészséges, rózsaszínben pompázik. A nyelvünkkel érezzük az ízeket. Így tudjuk megkülönbözteti a sós, az édes, a keserű és a savanyú ízeket egymástól.

Tápanyagokra mindenkinek szüksége van, hiszen kellenek a fejlődéshez, a betegségek megelőzéséhez és a jóléthez. Ezeknek a tápanyagoknak a hiánya számos betegséget okozhat mind a felnőtteknél, mind a gyerekeknél. Néhány változás a nyelven utalhat vitamin- és ásványianyag-hiányra. Ha a nyelv vörös, sima és duzzadt, ez vashiányt feltételez, de a B12-vitamin hiányát is jelezheti. Ez utóbbi generálhat még a nyelven égő érzést, de érzékenységet és zsibbadást is kiválthat. Ez gyakran jelentkezik középkorú és idős embereknél, akiknek megváltozik az ízérzékelésük és gyakran tapasztalnak szájszárazságot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az A-vitamin hiánya okozhat nyelvgyulladást. A-vitamin-hiány felléphet egyes fogkrémek használatától, szájvízallergiától, krónikus szájszárazságtól, szájüregi fertőzésektől és irritáló anyagoktól, mint például alkohol, dohányfüst vagy fűszeres ételek.

A C-vitamin- és a cinkhiány vérzést okozhatnak és jelentősen megnövekszik a fertőzés veszélye.

Az úgynevezett fekete, szőrös nyelv sem éppen az egészségről árulkodik. Ez főleg a baktériumok túlzott elszaporodásának a következménye, de antibiotikum használatát követően is kialakulhat. Eredményezheti gyenge szájhigiénia, de a dohányzás és a túl sok kávé vagy tea fogyasztása is okozhatja.

A nyálkahártyafekélyek gyakran fájdalmassá teszik az evést, de sok esetben a beszédet is. Általában a stresszesebb életet folytató egyéneknél jelenik meg. A dohányzás a szájüregi rák kockázatát növeli meg jelentősen. A nyelvrák két legnagyobb kockázati tényezője az alkoholfogyasztás és a dohányzás. Orális daganatot okozhat a humán papilloma vírus (HPV) is. Sajnos sok szájürgei rák semmiféle fájdalmat nem okoz a kezdeti stádiumban. A szájüregi daganatok figyelmeztető jelei lehetnek: rossz lehelet, a fej egyik oldalán fellépő fülfájás, megmagyarázhatatlan fogyás, zsibbadás a szájban és a hirtelen, minden ok nélkül meglazuló fogak.

 1. mikula István

  A cikkben nem esett szó a nyelv repedezéséről, pedig nagyon érdekelne, hogy mi okozza, és mivel gyógyítható.
  Kérném, ha lehet írjanak erről is, mert szerintem ez is sok embert érinthet.
  Köszönettel:
  Egy régi olvasójuk!

 2. Szabó Györgyné

  A kérdésem nekem is a nyelv repedezésével kapcsolatos. Mi okozhatja, mivel gyógyíthatom?

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük