fbpx

Hogyan előzhetjük meg az ajakherpeszt?

Szája szélét két ujjával tapogató hölgy, utalás egy kezdődő herpeszre.

A felnőttek kb. 90%-a már magában hordozza az ajakherpesz okozóját. Azonban nem mindenkinél jön elő a herpesz, az első fertőzés gyakran tünetek nélkül zajlik le. Tehát nem feltétlenül vesszük észre, amikor első alkalommal kerülünk kapcsolatba a vírussal.

A herpeszvírusoknak van egy olyan tulajdonságuk, hogy egy életen át a szervezetben maradnak. Az idegpályákon telepednek meg és ott időznek. A legtöbb embernél a vírusok sosem okoznak panaszokat, az esetek 20-30%-ában azonban a kórokozó újra és újra aktiválódik. Ekkor bizsergést érzünk az ajkakon, és megjelennek a jellemző hólyagok.

Az ajakherpesz többnyire pont akkor jelenik meg, amikor legkevésbé lenne alkalmas, pl. nyaraláskor vagy az első randi előtt. Ezért próbáljuk meg elkerülni a tipikus kiváltókat. Ezekből mutatunk be néhányat:

1. Nap

Az intenzív UV-sugárzás kedvezhet az ajakherpesz megjelenésének. Ha tehát síelni megyünk, a hegyekben túrázunk vagy fürödni készülünk Egyiptomba, gondoljunk arra, hogy nyaralás közben hajlamosabbak vagyunk a herpeszhólyagokra. Védjük ezért ajkunkat, és naponta többször kenjük be magas fényvédő faktorú krémmel.

2. Gyenge immunrendszer

Ha gyenge az immunrendszerünk, például meg vagyunk fázva, a herpeszvírusnak szintén könnyű dolga van. A náthához és a köhögéshez gyakran még kellemetlen hólyagok is társulnak. Próbáljuk meg ezért növelni a védekezőképességünket. Mozogjunk rendszeresen a friss levegőn, együnk bőségesen gyümölcsöt és zöldséget, végezzünk hideg-meleg váltózuhanyt, aludjunk eleget, és relaxáljunk tudatosan.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

3. Stressz

A stressz rossz hatással van az immunrendszerre, és a herpesz könnyebben kibontakozhat. Engedjük meg magunknak rendszeresen a pihenést és a kikapcsolódást. Ez lehet egy kedélyes este a kanapén, vagy egy speciális relaxációs technika, mint az autogén tréning.

4. Női ciklus

Egyes nőknél főleg akkor jönnek elő a bizsergő hólyagok, amikor menstruálnak. Feltételezhető, hogy a hormonális ingadozások kedveznek a herpesznek. Mivel a havi vérzéseket nem lehet elkerülni, próbáljuk meg e napok alatt a többi provokáló tényezőt minimalizálni.

5. Sérülések

Olykor a száj közeli sérülések vagy egy mechanikai inger vezet a herpeszvírusok aktiválódásához. Ez történhet például borotválkozás közben. Legyünk ezért óvatosak a borotvával.

  1. Nekem akkor jön herpesz a számon,ha nagyobb mennyiségben eszem édességet (föleg éhgyomorra) ,viszont nagyon jól tudom kezelni, s rögtön vissza is húzódik,ha azonnal bekenem a saját fülzsirommal!! Tudom gusztustalannak tünik,de egy öreg doki bácsitól hallottam,s el is magyarázta, ez nekünk olyan , mint a méheknek a propolisz!!!
    Tökéletesen müködik,szinte pár “molekula” is elég belöle……elsö nap többször kell használni, s nem elfelejteni: az elsö furcsa ,bizsergö érzésnél,amikor még nem hólyag van!!

    1. Köszi, ezt ki fogom próbálni, mert már mindennel próbálkoztam, de tényleg semmi eredmény. Sajnos elég sokszor előjön…

  2. Nekem a legjobban bevált módszer az, mikor észreveszem, hogy herpeszem lesz akkor alkohollal egy nap többször is bekenem és nem is jön elő.

  3. Pingback: Ajakherpesz – egy népbetegség | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük