fbpx

Hogyan erősítsük meg a szemünket?

Két sárgarépa elé egy szemüveg téve, körülötte reszelt répaforgácsok.

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás kulcsfontosságú a szem egészségének megőrzéséhez, ráadásul csökkentheti a szembetegségek kialakulásának a kockázatát. Milyen betegségeket előzhetünk meg, ha odafigyelünk az egészséges táplálkozásra? A vitaminok, az ásványi anyagok és az antioxidánsok bevitelére? Például a szürkehályogot, amely zavaros látást eredményez, a glaukómát, a korral összefüggő makuladegenerációt, a száraz szemet is elkerülhetjük és a gyenge éjszakai látásnak sem esünk áldozatul.

Az antioxidánsok megakadályozzák az oxidatív stressz kialakulását, amelyek védelmet jelentenek az egészségünk számára. A szem számára fontos antioxidánsok: lutein, zeaxantin, A-, C- és E-vitamin, karotin, omega-3 zsírsavak és cink. A kiegyensúlyozott étrendet a zöldségek, gyümölcsök, a fehérjék, az egészséges zsírok, a szénhidrátok és a tejtermékek alkotják. Kerülni kell az egészségtelen, feldolgozott élelmiszereket, illetve azokat, amelyek telített zsírokat és cukrot tartalmaznak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A hal, különösen a lazac nagyon alkalmas a szem egészségének a fenntartására, hiszen omega-3 zsírsavban bővelkedik. Az omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a retina egészségének fenntartásához, továbbá segítenek a száraz szemek kialakulásának megakadályozásában.

A tojás is nagyon fontos táplálék a szem egészségét figyelembe véve, ugyanis tartalmaz A-vitamint, luteint, zeaxantint, cinket, amelyek mind-mind biztosítani tudják a szem egészségét. Az A-vitamin az egészséges szaruhártyát tartja fenn. A lutein és a zeaxantin megakadályozza az életkorral összefüggő makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulását. A cink szintén a retina egészségét biztosítja és az éjszakai látást is elősegítheti.

Az E-vitaminban gazdag mandula is egy hasznos táplálék a szem egészségének fenntartása szempontjából. Ez a vitamin is segít megakadályozni a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulását.

A tejtermékek A-vitaminban és cinkben gazdagok. Az A-vitamin a szaruhártyát védi. A cink egy fontos ásványi anyag, amely a szürkehályog megelőzésében is a segítségünkre lehet.

A sárgarépa béta-karotinban gazdag, amely egy nagyon fontos antioxidáns. Ez a vitamin legfőképpen a szem fertőzéseinek megelőzésében játszik kiemelkedő szerepet.

A citrusfélék sok C-vitamint tartalmaznak, amely szintén elősegíti a szem egészségének megőrzését. Ez a vitamin hozzájárul az egészséges vérerekhez, hiszen egy kitűnő antioxidánsról van szó.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük