fbpx

Hormonegyensúly megteremtése cinkkel

Kövekből kirakott különféle "egyensúlyozó" alakok.

A cink egy nagyon fontos nyomelem, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van. Például a növekedéshez és számos biológia funkció fenntartásához, beleértve a hormonszabályozást is.

A cink megtámogatja az immunrendszer működését és segítséget nyújt a vírusok és a baktériumok elleni küzdelemben.

A cinknek fontos szerepe van a hormonegyensúly szempontjából. Alapvető fontosságú nyomelem a gyermekek fejlődésében és növekedésében. A cink építőelemet biztosít az egészséges metabolizmushoz szükséges enzimekhez.

Ez a nyomelem elősegíti, hogy a sebek gyorsabban gyógyuljanak. Megtámogatja a fehérjeszintézist. Lehetővé teszi, hogy szagokat és ízeket érezzünk. Megakadályozza az életkorhoz kapcsolódó látásvesztést. Természetesen stabilizálja a vércukorszintet. Segítséget nyújt a magas vérnyomás elleni küzdelemben.

A cink fokozhatja a termékenységet. Mivel jó hatással van az izmokra, így javíthatja a teljesítményt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amennyiben nincs elegendő cink a szervezetben, úgy felléphet étvágytalanság, hajhullás, hormonális egyensúlyhiány. Kevés cink esetén az immunrendszer legyengülhet, de agyi köd és megmagyarázhatatlan fogyás is jelentkezhet.

Cinkhiány esetén megváltozik az ízérzékelés, kialakulhat alacsony libidó, de fáradtság és emésztési gondok is jelentkezhetnek.

A cinkhiány egyes embereket fokozottabban is veszélyeztethet. Például azokat, akik szivárgóbél-szindrómával rendelkeznek, akiket gyomor- vagy bélrendszerrel műtöttek, a vegetáriánusokat és vegánokat, a sarlósejtes vérszegénységben szenvedő embereket és azokat, akik túlzottan sok alkoholt fogyasztanak.

Ahhoz, hogy a szervezet hormont tudjon termelni, szüksége van erre a nyomelemre. De a hormonegyensúly fenntartásához is cink szükséges.

Kutatások igazolják, hogy a cink milyen hormonokra van hatással. Például a tesztoszteronra, a növekedési hormonra, a pajzsmirigy hormonokra, az ösztrogénre és a progeszteronra.

A cink fontos szerepet játszik a pajzsmirigy hormon metabolizmusában. A cink elősegíti a pajzsmirigy hormonok receptorainak megfelelő működését. Éppen ezért a cinkhiány okozhatja a pajzsmirigy hormonok termelődésének a csökkenését.

Az autoimmun betegségben szenvedők gyakran szenvednek cinkhiányban. Az autoimmun betegség valamilyen gyulladással is együtt járhat, amely csökkentésében és megszüntetésében is segítséget nyújthat a cink.

A cink segíti az agyalapi mirigy follikus-stimuláló hormon (FSH) felszabadulását is. Az FSH ösztönzi az ovulációt, és a petefészkeket progeszterontermelésre tudja ösztökélni. A cink az ösztrogén és progeszteron előállításában is segítséget tud nyújtani.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük