fbpx

Húsos somból készített finomságok: somszörp és somlekvár

Somból készült lekvár egy csinos üvegcsében, mellette fehér kanálban a szirupos gyümölcs, az asztalon friss piros sombogyók.

A húsos som a somfélék családjába tartozó, akár több méter magasra is megnövő cserje. Gyümölcsei elérhetik a három centiméteres nagyságot, pirosak, fanyarak, de annál zamatosabb ízvilággal rendelkeznek. Rrnyőszerű, aranyszínű virágai márciusban és áprilisban nyílnak, terméssel pedig augusztusban és szeptemberben örvendeztet meg bennünket. A húsos sommal legfőképpen középhegységekben találkozhatunk, illetve gyakran felbukkan erdőszéleken is, mivel nagyon szereti a napfényt. Egyes országokban a termesztésével is komolyan foglalkoznak, mivel egy nagyon egészséges növényről van szó.

A növény termése nyersen fogyasztva kitűnő antioxidáns, illetve telis-teli van C-vitaminnal, amely szervezetünk védekezőképességét erősíti. A C-vitamin mellett tartalmaz még fruktózt és glükózt, karotint, pektint, almasavat, illetve festék- és illatanyagot is.

A téli hónapokra érdemes minél változatosabb módon felhasználni, mivel valóban kiemelkedő a C-vitamin-tartalma. Aszalt formában is lehet fogyasztani, vitamintartalmából mit sem veszít. Készíthetünk belőle szörpöt és lekvárt is tartósítószer felhasználása nélkül. Ennek egy titka van csupán, az üvegeket alaposan fertőtleníteni szükséges, mielőtt a téli finomságokkal megtöltjük azokat. Az üvegeket a kupakokkal együtt alaposan mossuk meg, majd forraljuk azokat egy nagy edényben legalább húsz percen keresztül. Ezt követően hagyjuk, hogy az üvegek maguktól megszáradjanak. Az üvegek fertőtlenítése és a hozzáadott cukor lehetővé teszi, hogy az ily módon elkészített ínyencségek hosszabb ideig is eltarthatóvá váljanak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Somlekvár készítéséhez alaposan mossa meg, majd magozza ki az érett gyümölcsöket (kb. 4 kilogrammot), ezt követően passzírozza le azokat. Az így megmaradt gyümölcshúst mérje le, majd adjon hozzá ugyanennyi cukrot. Forralja addig az elegyet, amíg a cukor teljesen elolvad. Majd töltse üvegekbe, alaposan csavarja rá a kupakjukat. Körülbelül 5 percig állítsa feje tetejére az üvegeket, majd tegye azokat száraz dunsztba.

A szörp készítéséhez mosson meg és magozzon ki 5 kg somot. A passzírozott gyümölcshöz adjon 5 liter vizet, keverje meg, majd hagyja egy kis ideig állni. Ezután ismét passzírozza át, és adjon hozzá 3-4 kilogramm cukrot, lassú tűzön forralja az elegyet. Ha kihűlt, járjon el ugyanúgy, mint a lekvár esetében.

A lekvár és a szörp minden bizonnyal nem tartalmaz annyi C-vitamint, mint a nyers gyümölcs, de még mindig sokkal egészségesebb a saját készítésű lekvárjainkat és szörpjeinket fogyasztani, mint az üzletekben vásároltat, hiszen tisztában vagyunk az összetevőikkel és még tartósítószert sem tartalmaznak.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük