Ibolyaméz friss ibolyavirágokkal.

Az ókori Görögországban az ibolya a szerelem, a tavasz és az örök élet szimbóluma volt. Rengeteg gyógyító tulajdonsága miatt nagyon sok legenda és mítosz kapcsolódott ehhez a növényhez és annak eredetéhez. A mennyei és édes illatú ibolya a tavasz első hírnökének is tekinthető, amellyel találkozhatunk nagyobb parkokban és természetesen a kiskertekben is. Őshazája Nyugat-Ázsiában, Európában és Észak-Afrikában van, de ma már szerte a világon előfordul. Az ókori görögök a kiválóság és a nemesség szimbólumának tekintették, míg a kereszténységben elsősorban a böjt és a megváltás mellé társították. A görögök koszorút fontak belőle és ezt viselték, hogy nyugodtak legyenek, de gyógyítottak vele álmatlanságot, az alvás elősegítésére is alkalmazták és fejfájás enyhítésére is ékesítették vele a fejüket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A növény levelét és virágát már évszázadok óta alkalmazzák mind külsőleg, mind belsőleg gombaellenes, gyulladásgátló és fertőtlenítőszerként. A növény sok hatóanyagokat tartalmaz, például szaponinokat, illóolajokat, keserűanyagokat és szalicilsavat. Ez utóbbi az aszpirinben is megtalálható, így elmondható, hogy a szalicilsav nagyon hatékony a fejfájás enyhítésében.

A gyógynövény hatékonyan gyógyítja a bronchitist, a felső légúti fertőzéseket, de az influenza tüneteit is enyhíti, vagyis csillapítja a köhögést és a torokfájást is.

A gyógynövény lazító tulajdonsággal rendelkezik, elősegíti a verejtékezést, enyhíti a gyomor- és bélrendszeri gondokat, de még bőrnyugtató hatásait is sikerült kimutatni. Eredményesen alkalmazható a különféle fertőzésekre. Migrénes fejfájást is csillapít, elősegíti a szervezet méregtelenítését, kezeli a légúti megbetegedéseket, sőt még a stresszt és a szorongást is eredményesen oldja.

Tavasszal immunrendszerünk megerősítésre szorulhat. Az ibolya virágaiból készíthetünk egy remek immunrendszer-erősítő mézet. A viktoriánus korban gyakran készítettek virágos mézet, amelyet nemcsak kellemes illata és íze miatt kedveltek, hanem az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt is.

Az ibolyaméz hozzávalói:

  • fél csésze ibolyavirág megmosva és megszárítva
  • 250 ml méz
  • víz

Elkészítése:

Mossa és szárítsa meg az ibolyavirágokat, majd adja hozzá a befőttesüvegben lévő mézhez azokat. Csavarja rá az üvegre a tetejét. Egy edénybe öntsön vizet, abba tegyen egy rácsot és erre helyezze rá az üveget. A víz legalább az üveg nyakrészéig érjen. Forralja fel a vizet az edényben, majd vegye kisebb fokozatra a hőt és hagyja az üveget az edényben legalább 30 percig.

Hagyja az üveget lehűlni, majd helyezze azt két hétre száraz, hűvös helyre. Ezt követően helyezze ismét az üveget egy vízzel teli edénybe és melegítse azt ismét legalább fél órán keresztül. Ezután szűrje le a mézet és vegye ki belőle az ibolyavirágokat. Tárolja a mézet hűtőben. Ezt a kellemes ízű és kissé lilás színű mézet sütemények és desszertek ízesítésére használhatja.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*