Antik kis csészében citromfűtea friss gyógynövényből.

Nyáron mindig ültetek a kertembe citromfüvet. Nemcsak azért, mert rendszeresen készítek belőle limonádét és ételekhez is rendszeresen adagolom, hanem azért is, mert nagyon finom illata van, amivel szinte alig tudok betelni, míg a kertben dolgozgatok. A citromfű mindemellett számtalan egészségügyi hatással is rendelkezik. Többek között megnyugtatja az idegeket és segít az elalvásban is.

A szorongás és a stressz

A gyógynövénnyel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy számtalan egészségügyi előnnyel bír. Az egyik ilyen a szorongás csökkentése, de eredményesen használható depresszió és nagyfokú stressz esetén is.

A gyógynövény csillapítja az enyhe és a közepes szorongást, emellett álmatlanság megszüntetésére is nagyon hasznos lehet. Mielőtt szintetikus altatóhoz nyúlna, készítsen egy csésze citromfűteát és lefekvés előtt kortyolgassa el. Ne azonnal várjon csodát, a szervezetnek kell egy kis idő, mire megnyugszik, így mindenképpen adjon egy esélyt ennek a gyógynövénynek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A citromfű más hatásai

A citromfüvet nem pusztán álmatlanság esetén vethetjük be, hanem kezelhetünk segítségével herpeszt, de jó lehet még emésztési zavarokra, bátran fordulhatunk hozzá hányinger esetén és még az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknek is a segítségére lehet, hiszen csökkenti a betegség egyik jellemző tünetét, az izgatottságot.

A napi 7-8 óra alvás fontossága

Nagyon lényeges, hogy soha ne aludjunk egy nap csak 6 órát vagy ennél kevesebbet, ugyanis így a szervezetünk képtelen lesz a regenerációra. Ahhoz, hogy testileg egészségesek, lelkileg kiegyensúlyozottak maradjunk, úgy nagyon fontos a mély és pihentető alvás.

Alakítson ki egy rutint. Próbáljon mindig azonos időben lefeküdni és felébredni. Ez segíthet az alvási ritmus kialakításában is.

A hálószobából száműzze a televíziót, mert a fények és hangok is megzavarják az ember alvási ritmusát. A hálószobát a csend és a nyugalom jellemezze, és fontos, hogy a szobában sötétség uralkodjon.

A napi szintű rendszeres testmozgás is segít az elalvásban, de ezt szolgálja az esti forró fürdő, a citromfűtea kortyolgatása, illetve az elalvás előtti zenehallgatás és olvasás is.

Ehhez a cikkhez 2 hozzászólás

  1. Müntzberger Tompa Mária

    Örülök ennek a tájékoztatásnak, én is nagyon szeretem a citromfüvet és fontosnak tartom, mint gyógyfüvet. Évek óta készítek esténként egy keveréket citromfű, galagonyavirág és borsosmenta gyógyfüvekkel. Mindenkinek ajánlom a jó alvás érdekében. Tapasztalatom szerint szükségtelen távoli országokból táplálék kiegészítőket behozni és a beteg embereket rábeszélni a vásárlásukra, amikor az itthoni gyógynövények kiválóak.

  2. Muzsík Katalin

    Nekem is kedvencem a citromfű,de megjegyezném, hogy nem kell évente kiültetni, hisz évelő, de nem marad meg a végtelenségig egy helyen. Nagy a kertünk és ő ezt ki is használja. Vándorol. Ha nem megfelelő helyen bukkan fel, akkor kiásom, cserépbe teszem és elajándékozom.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*