fbpx

Illóolajok, amelyek beválnak a menopauza tüneteire

Egy asztalon narancsok és a leveleik, középen egy üvegcsében narancsillóolaj.

A menopauza kellemetlen tüneteit a nők nagy része megérzi, átéli és legszívesebben azonnal meg is szabadulna ezektől a szimptómáktól. A menopauza általában azoknál a nőknél jelentkezik, akiknél a progeszteron és az ösztrogén nevű hormon nincs egységben, azaz a szintjük nem egyszerre csökken le, és így hormonális egyensúlytalanság alakulhat ki.

A hormonpótlás ugyan segíthet, de mindenkinél egyéni mérlegelés szükséges, hogy egyáltalán kaphat-e az illető hölgy hormonpótlást, hiszen igaz, hogy nagyon hasznos lehet egyes esetekben, viszont kockázatot is hordoz magában. Erről részletes tájékoztatást mindenkinek a nőgyógyásza adhat.

A természet erejében, kincseiben is bízhatunk, hiszen sok tünetet az illóolajok is enyhíthetnek, csökkenthetnek, természetesen nem belsőleg, hanem aromaterápia formájában.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A menopauza egyik tünete a minden ok nélküli idegesség és nyugtalanság. Ennek a kellemetlen jelenségnek a megszüntetésében játszik kiemelkedő szerepet a levendula-illóolaj. Máskor álmatlanság jelentkezik vagy gyakori ébredés éjszakánként. A levendula-illóolaj azonban nagyon hatásos az álmatlanság leküzdésében is.

A menopauzáról akkor beszélünk, amikor már egy évig nem jelentkezik menstruáció. Azonban a menstruációs görcsök még akár több évig is jelen lehetnek. Erre a kellemetlen tünetre nagyon hatásos lehet a bazsalikom-illóolaj, ugyanis görcsoldó hatással rendelkezik.

A menopauza egyik kísérő tünete lehet még a depresszió és a gyakori hangulatingadozás is. A citrusillóolaj aromaterápiás hatása kiemelkedő, így jelentősen lecsökkenti a depressziós tüneteket. Minden citrusos illóolajok jobb hangulatot teremthetnek, így dönthetünk a citrom, a grapefruit és a mandarin illóolaja mellett is.

A menopauza szakaszába lépő nők nagyon jól tudják, hogy olyan sok kellemetlen tünet jelenik meg, hogy ezzel a szexuális vágy, azaz a libidó is lecsökkenhet. A nemi vágy növelésében kitüntetett szerepe van a neroli-illóolajnak, melynek az aromaterápiás hatása kiemelkedő. Belélegezve nemcsak a nemi vágy növeléséhez járul hozzá, de a vérnyomást is csökkenti.

Sajnos gyakori kísérő tünetek lehetnek ebben az időszakban a fokozott izzadás és a gyakran jelentkező hőhullámok. Az izzadás akár éjszaka is előfordulhat, és lehet olyan intenzív, hogy kénytelenek vagyunk az éjszaka kellős közepén átöltözni. A zsálya aromaterápiás hatása nagy segítségünkre lehet ilyenkor, hiszen mind a hőhullámok, mind az éjszakai izzadás ellen nagyon hatásos.

 

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük