Frissen mosott pitypanglevelek egy sárga, nyeles lábosban.

A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) leginkább Európában elterjedt, de azért a világ más tájain is találkozhatunk vele. Sok helyütt a világban ételként funkcionál, de készítenek belőle növényi bort és természetesen gyógyító célokat is szolgál. A tradicionális kínai gyógyászatban a pitypang segítséget nyújt a máj egészségének fenntartásában, de erősíti a csontokat és az ízületeket, és serkentőleg hat a húgyhólyag működésére is. A modern kutatások is azt bizonyítják, hogy elsősorban a gyógynövény levelei egészséget támogató anyagokat, fitokemikáliákat tartalmaznak.

Miért olyan tápláló és egészséges ennek a gyógynövénynek a levele? Többek között azért, mert a növénynek ezen része tele vannak kalciummal, káliummal, cinkkel és értékes vitaminokkal, mint például A-, B-, C- és D-vitamin. De a gyógynövénynek nem csupán ennyiben merül ki az ereje. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a gyermekláncfűlevél olyan egészségmegőrző és -támogató anyagokat tartalmaz, mint például keserűanyagok, flavonoidok, szterolok, karotinoidok, inulin és cseranyag. A pitypang mindezeken kívül antioxidáns vegyületeket is tartalmaz, melyek elősegítik, hogy egészségesek maradjunk, különösen a szív- és érrendszer működésére van kedvező hatásuk.

A pitypanglevél a májfunkciót is megtámogatja. Pozitívan hat a zsíranyagcserére és csökkenti az inzulinrezisztencia, illetve a zsírmáj kialakulásának a kockázatát. Ezek többnyire az antioxidáns hatásának köszönhetők.

A paracetamol tartalmú gyógyszert vagy gyógyszereket nem lehetséges hosszabb távon alkalmazni, mert egyrészt a terápiás és a toxikus dózis között nagyon nehéz megállapítani a határt, másrészt ezek a készítmények hosszabb távú szedés esetén májkárosodást, sárgaságot, kómát és veseleállást is okozhatnak. A gyermekláncfű levele azonban védelmet nyújt az ilyen toxikus hatásokkal szemben, hiszen ezek a toxikus anyagok oxidatív stresszt okoznak és mivel a gyermekláncfű antioxidáns vegyületeket tartalmaz, így jó alternatív megoldás lehet. Azonban ha valaki a mérgezés tüneteit véli magán felfedezni, akkor sürgős orvosi ellátásra szorul, és semmiképpen se próbálja meg önmagát kezelni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Milyen más előnye van még a gyermekláncfű levelének? Elősegíti az emésztést és segít megszabadulni a méreganyagoktól. Ez a gyógynövény egy kitűnő vértisztító, amely segít a vércukorszint szabályozásában is.

Hogyan lehet felhasználni ezt a gyógynövényt? Használhatjuk szárított formában, ebben az esetben teát készíthetünk belőle. Ma már azonban tabletta, kapszula és cseppek formájában is megvásárolható és ilyen formában is kipróbálhatjuk és meggyőződhetünk pozitív hatásairól.

Ehhez a cikkhez 2 hozzászólás

  1. Ribi László Rudolf

    A pitypang virágjából főzött szirupot ismerem.Egy napi áztatás után /csak a virágokat/ lassú tűzön főzzük és cukorral édesítjük.Finom és egészséges!

  2. Ribi László Rudolf

    A pitypang szára,ami igen keserű,nyersen fogyasztva megakadályozza a vesekő képződést.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*