Kakukkfű és a belőle készült tea.

A kakukkfű a bazsalikom, a rozmaring és az oregánó mellett egy klasszikus a mediterrán fűszerek között. Fűszeres, keserű-édes aromája minden ételnek meleg, harmonikus ízvilágot kölcsönöz. A kakukkfű ezen felül gyógyhatásáról is ismert: antibakteriális, antibiotikus és nyákoldó tulajdonságainak elsősorban köhögésnél, náthánál és rekedtségnél veszik hasznát. A kakukkfű ezért egészséges alternatívája a hagyományos gyógyszereknek, sőt az antibiotikumoknak is. Természetesen mellékhatásoktól mentesen.

Az illóolajok gyógyereje

A köhögést, a náthát, a torokfájást és a rekedtséget leginkább kakukkfűteával, kakukkfű-inhalációval vagy kakukkfűből készült gargalizáló folyadékkal küzdhetjük le. A kakukkfű gyógyereje főleg az illóolajai tulajdonságain nyugszik: ezek antibakteriális, antibiotikus, gyulladásgátló, nyákoldó és görcsoldó hatásúak.

A természetes antibiotikum

Antibakteriális hatása miatt a kakukkfű illóolaja gátolja különböző baktériumtörzsek növekedését. Ez nemcsak magára az olajra vonatkozik, hanem a kakukkfű vizes kivonataira is. A kakukkfű így szinte már csodafegyvernek számít a már antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek ellen. Érthető, ha a népnyelv a kakukkfüvet természetes antibiotikumnak nevezi.

Megfázásban profi

A megfázásoknál gyakran játszanak szerepet baktériumok. A kakukkfű ezért kitűnően segíthet ezekben az esetekben. A kakukkfű illóolajai a makacs váladékot fokozatosan elfolyósítják, és ezáltal könnyebben felköhöghetővé teszik. Ehhez jön a gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatás, és máris világossá válik, miért olyan csodálatos köhögés és nátha elleni gyógynövény a kakukkfű. Egy fűszeres kakukkfűtea, egy inhaláció vagy egy gargalizálás meghozza a vágyott enyhülést, mégpedig mellékhatások nélkül. Ugyanez vonatkozik egyébként az allergiában és szénanáthában szenvedőkre. Ők szintén fokozott nyákképződéssel küzdenek a felső légutakban, és ezért nagyon jól profitálhatnak a kakukkfűből.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Oldja a görcsöket

A kakukkfűnek ezen felül görcsoldó és fájdalomcsillapító hatást tulajdonítanak. Nagyon jól alkalmazható ezért olyan betegségek kezelésében, amelyek a hörgőizmok fájdalmas görcsével járnak, pl. szamárköhögés, száraz köhögés, asztma és krónikus bronchitis. A kakukkfű görcsoldó hatása azonban nem korlátozódik csak a légutakra. Enyhíti ugyanis a puffadást és az erős alhasi fájdalmakat menstruációnál.

A hasmenésnek nincs esélye

A kakukkfű illóolaját megelőzésképp is alkalmazhatjuk hasmenéses betegségek, sőt az ún. bélinfluenza ellen is. Ilyen bélfertőzés bizonyos élelmiszereken keresztül történhet, ha azok hasmenést okozó kórokozókkal, pl. lisztériával, szalmonellával vagy E. colival szennyezettek. A kutatók állításai szerint azonban a kakukkfű illóolajának már alacsony koncentrációja is elűzi az említett baktériumokat.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*