fbpx

Kapcsolat a Hashimoto-kór és az agyi egészség között

Fiatal nő fáradtan a kanapéra dőlve fogja a fejét.

A Hashimoto-kórt Hashimoto-thyreoidistnek is nevezik, ez egy olyan autoimmun betegség, amely veszélyezteti az agy egészségét. Manapság sajnos egyre többen szenvednek benne. Nőket hétszer gyakrabban érinti ez a pajzsmirigyet érintő betegség, mint a férfiakat.

A hipotireózis kialakulásán túl a Hashimoto-kór súlyos következményekkel járhat az agy egészségi állapotára nézve, ugyanis különféle agyi degenerációkat okozhat.

A Hashimoto-kór miatt az immunrendszer megtámadja és károsítja a pajzsmirigyet, amely olyan hormonokat termel, amelyek létfontosságúak a test funkcióinak összehangolásához. Azonban az ebből eredő gyulladás a pajzsmirigy alulműködését okozza, számos kellemetlen és potenciálisan gyengítő tünetet okozva.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az alulműködés tünetei közé tartoznak a fáradtság, a lassúság, a fájdalom, az izommerevség, az ízületi duzzanat, a hideg kéz és láb, a székrekedés és a súlygyarapodás. Reggelente fejfájás jelentkezhet, amely a nap folyamán megszűnik. A bőr szárazzá válik, de ez jellemző lehet a fejbőrre is, a hajszálak elvékonyodnak és még a szemöldök is kihullhat, elvékonyodhat.

A Hashimoto-betegség is okozhatja az LDL-koleszterin szintjének a növekedését, amely jelentősen megnöveli a szívbetegség kialakulásának kockázatát. De a Hashimoto-kór káros hatásai messze túlmutatnak a fizikai tüneteken. A Hashimoto-thyreoidist okozhat depressziót, fáradtságot, úgynevezett agyi ködöt, a motiváció hiányát, memóriavesztést és a szokásosnál jóval lassabb, másabb mentális képességeket. Ezek pedig előidézhetik, felgyorsíthatják az agyi degeneratív betegségeket, például az Alzheimer-kórt.

Szerencsére vannak természetes módszerek is a pajzsmirigy egészségének javítására. Az adaptogén gyógynövények – ashwaganda, ginszeng, rhodiola – hasznosan lehetnek a Hashimoto-kór tüneteinek csökkentésében. A jód bevitele is elősegítheti az egészséges pajzsmirigy működését. Azonban egyes pajzsmirigybetegségeknél a plusz jódbevitel csak még inkább lerontja a beteg állapotát, így mindig csak orvosi utasításra lehet a jódot pótolni. Az A- és C-vitamin, illetve a cink és a szelén is javíthat a beteg állapotán, illetve ezek is támogatják a pajzsmirigy egészséges működését.

Önmagát soha senki se diagnosztizálja. Ha nem tudja pontosan, hogy milyen betegség okozza a tüneteit, akkor először egy teljeskörű kivizsgálás szükséges. Amennyiben orvos által diagnosztizált pajzsmirigybetegsége van, akkor minden esetben beszéljen kezelőorvosával, mielőtt bármilyen természetes módszert is alkalmazna betegsége tüneteinek csillapítására.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük