fbpx

Kaszkara, egy természetes hashajtó

Kaszkarabokor (Rhamnus purshiana) bogyós termése.

A kaszkara (Rhamnus purshiana) vagy más néven kaszkarabokor őshazája Észak-Amerikában van. Igazából ez egy akár tíz méter magasra is megnövő fa, amely a bengefélék családjába tartozik. Levelei sötétzöldek, oválisak és mélyen barázdáltak. A virágai krém vagy fehér színekben pompáznak. A pillangókat leginkább a szépséges virágok vonzzák, míg a madarak leginkább a kaszkarabokor terméseiért vannak oda. A kaszkara a napos és árnyékos területeken is megél, a nedves talajt is jól tűri, de csak akkor, ha megfelelő a talaj vízelvezetése. A fát gyakran támadják meg a levéltetvek.

Gyógyító célokra a fa szürkés-barnás kérgét hasznosítják. A kaszkarakéreg legfontosabb hatóanyagai a kaszkarozidok. Ezek a vegyületek erős hashajtó hatással rendelkeznek. Mivel a kéreg erős görcsöket képes okozni, ezért mindenképpen csak kiszárított állapotban lehet alkalmazni.

A kaszkarát mint gyógynövényt székrekedés esetén lehet használni, mivel hashajtó hatású. Ezt elsősorban a bélmozgás fokozásával képes elérni. Mivel valóban nagyon erőteljes hatásokkal rendelkezik és komoly mellékhatásokkal is számolni kell a használata során, ezért Amerikában receptkötelessé nyilvánították. Használatához mindenképpen szükség van orvosi javaslatra és orvosi ellenőrzés mellett tanácsos a fogyasztása is. A gyógynövényből készült teát csak rövid ideig, kúraszerűen – egy hétig – lehetséges alkalmazni, és más gyógyfüvekkel nem ajánlatos együtt használni sem. Ha valaki mégis hosszabb időn keresztül alkalmazza ezt a gyógynövényt, akkor folyadék- és elektrolitzavarok alakulhatnak ki, de bélgörcsökkel vagy lelassult bélmozgással is számolnia kell. De a vér káliumszintje is lecsökkenhet, amely szívritmuszavar kialakulásához vezethet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kaszkarát akkor ajánlatos alkalmazni, amikor a betegnek alapos gyomor- és béltisztításra van szüksége, például végbél- vagy gyomorműtét, esetleg vastagbéltükrözés előtt. De hasznos lehet a fogyasztása végbélrepedés vagy aranyér esetén is.

Mindenképpen ki kell azonban az orvos tanácsát kérni, ugyanis ennek a gyógynövénynek a fogyasztását nem javasolják hasi fájdalom, gyulladásos bélbetegség, vakbélgyulladás vagy ismeretlen eredetű fájdalom esetén. Áldott állapotban lévő hölgyeknek és szoptató kismamáknak is kerülniük kell a fogyasztását. Gyermekeknek is jobb tartózkodni ettől a gyógynövénytől.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.