fbpx

Kelbimbó és gyulladáscsökkentés – szívbetegségek és cukorbetegség megelőzése

Fa vágódeszkán piros kockás konyharuha, azon ívelt fehér porcelántálban kelbimbók.

Nem is gondolnánk, milyen tápanyagerőmű ez a keresztesvirágú zöldség, amely kicsit kesernyés ízvilággal rendelkezik, de annál egészségesebb. Nemcsak a gyulladáscsökkentésben lehet a segítségünkre, hanem a szívbetegségek és a cukorbetegség megelőzésében is. Mutatjuk is, hogyan.

A kelbimbó nagyon sok értékes vegyületet tartalmaz, amelyek rákellenes hatásokkal rendelkeznek. Mint keresztesvirágú zöldség nagy mennyiségben tartalmaz glükozinolátokat, amelyek kéntartalmú vegyületek és daganatellenes hatásokkal rendelkeznek.

Ezek a vegyületek többféle módon fejtik ki rákellenes hatásaikat. Egyrészt csökkentik a szervezetben az olyan anyagokat, amelyek rákos betegségeket okoznak, másrészt segítséget nyújtanak a rákos sejtek elpusztításában, harmadrészt pedig a test gyulladásait csökkentik nagyon hatékony módon. Milyen rákos betegségekkel szemben jelenthet védelmet ez a zöldség? Többek között a vastagbélrákkal, a tüdőrákkal, a prosztatarákkal és a mellrákkal szemben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kelbimbó nagyon sok olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek külön-külön is, de együttesen is nagy szerepet játszanak a magas vérnyomás csökkentésében. Ilyen például a kálium, a rostok és azok az antioxidánsok, amelyek gyulladást csökkentenek. A kelbimbóban található kálium úgy csökkenti a magas vérnyomást, hogy ellensúlyozza a nátrium negatív hatásait. Az antioxidánsok pedig a gyulladást csillapítják, mégpedig az erekben keletkező gyulladásokat is segítenek lecsökkenteni, ezzel pedig elősegítik az erek pihentetését, azok tágulását, így nagyon sokféle betegség megelőzésében lehetnek a segítségünkre, beleértve a szívrohamot, a stroke-ot és az érelmeszesedést is.

A szívbetegségek kockázatainak csökkenését úgy érhetjük el, ha rendszeresen fogyasztunk kelbimbót, ugyanis ennek a keresztesvirágú zöldségnek köszönhetjük, ha csökken a koleszterinszintünk. Mivel a kelbimbónak magas a rosttartalma, így a koleszterin felszívódik a rostok segítségével, majd kiürül a szervezetből és nem kerül a véráramba. Ezzel pedig sokféle betegséget kerülhetünk el, mint például a stroke és a szívinfarktus.

A kelbimbó nemcsak a cukorbetegség megelőzésében, hanem a cukorbetegség tüneteinek a csökkentésében is a segítségünkre lehet. A zöldség gazdag forrása az antioxidánsoknak és az omega-3 zsírsavaknak, mégpedig az alfa-liponsavnak – más néven ALA-nak –, amely fokozza az inzulinérzékenységet, szerepe van a glikémiás kontrollban, csökkenti az oxidatív stresszt és a neuropátia tüneteit is.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Milyen érdekes, hogy keserű íz, amit idősödve egyre jobban tolerálunk mennyire kötődik az egészséges növényekhez. Szerintem a többi keresztesvirágú zöldségben is megvan, például a nyers kelkáposztában is. Anyai nagyanyám szerette a katángkóró szárából és virágzatából főzött, igencsak keserű teát. Ez a gyógynövény hol megjelenik, hol eltűnik a gyógynövénykönyvekben.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük