Kakukkfű makrofotója.

A kakukkfű már a római korban is nagyon népszerű gyógynövénynek számított. Kellemes, semmihez sem hasonlatos illata van. Ezt a gyógynövényt használhatjuk főzés és sütés során, de a természetes gyógymódokat kedvelők egészségük megőrzése érdekében is bevethetik, illetve betegségeket is gyógyíthatnak ennek a gyógy- és fűszernövénynek a segítségével.

A kakukkfű az egyike azon gyógynövényeknek, amely nemcsak a légző-, hanem az immunrendszerre is kedvező hatást gyakorol, hasonlóan az emésztőrendszerre és az idegrendszerre is.

A kakukkfű antimikrobiális hatással rendelkezik, éppen ezért nagyon hatásos lehet például torokfájás esetén. A gyógynövényből készült illóolaj hatékony torokfertőzések esetén, de a szájüregi fertőzésekkel szemben is eredményesen veszi fel a harcot. Egyes kutatások szerint a húgyúti fertőzések ellen is be lehet vetni, hiszen számos baktériumtörzs esetén hatásos. Még az antibiotikum-rezisztens törzsekkel szemben is hatékonynak bizonyult a kakukkfű-illóolaj.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kakukkfűvel kapcsolatban azt is bebizonyították, hogy vérnyomáscsökkentő szerepe is van, ami egy nagyszerű hír azok számára, akik magas vérnyomástól szenvednek. Egy kutatás során az is bebizonyosodott, hogy a kakukkfű eredményesen csökkentette a szívfrekvenciát azon személyeknél, akik magas vérnyomástól szenvedtek.

A kakukkfűkivonatról az is kiderült, hogy eredményesen képes csökkenteni a koleszterinszintet, de a trigliceridszintet is mérsékeli, miközben megnöveli a jó, azaz a HDL-koleszterinnek a szintjét a vérben.

A kakukkfű karvakrolt tartalmaz, ami jó hatással van a hangulatra, hiszen megnöveli a szerotonin- és a dopaminszintet. A dopamin és a szerotonin két kulcsfontosságú neurotranszmitter, amelyek a hangulatért felelősek. A karvakrol egy olyan hatóanyag, amely a neurotranszmitterek modulációján keresztül az agyi aktivitást képes befolyásolni.

A gyógynövényről az is bebizonyosodott, hogy nagy szerepe van a daganatos betegségek elleni küzdelemben, a karvakrol ugyanis tumorellenes tulajdonsággal rendelkezik. Legfőképpen a vastagbélrák elleni küzdelem során vethető be.

A gyógynövénnyel kezelhetünk köhögést és hörghurutot. Készthetünk belőle egy ízletes teát, ami nagyon hatékony nyákoldó hatással bír, illetve a megfázásnál jelentkező tüdőfájdalmat is csillapítani tudja.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*